Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Danas je definitivno i zvanično potvrđeno da Krizni štab predvodi Aleksandar Vučić, čija reč poklapa svako mišljenje struke. Kome to još nije jasno, dovoljno je samo da baci pogled na saopštenja o uvođenju novih mera u borbi sa korona virusom. Krizni štab zasedao je juče, predlog mera im je vraćen na doradu, danas je ponovo formulisan, biće usvojen na sednici Vlade u četvrtak, a mere će početi da se primenjuju tek u petak, međutim, tek kada ih aminuje predsednik Srbije, što je danas javnosti saopštila premijerka Ana Brnabić. To u prevodu znači da hitne mere za epidemiju koja dnevno kosi najmanje 50 života kasne "samo" 72 sata.

Hajde da vidimo kako to izgleda prikazano hronološkim redom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krizni štab je juče razmatrao nove mere u borbi protiv korona virusa, a njihovo preciziranje i obelodanjivanje trebalo je da se saopšti javnosti tokom jučerašnjeg dana.

Saznalo se, međutim, da je Krizni štab razmatrao najnoviji presek situacije sa epidemijom, a zatim dao i preporuke. Te preporuke su razmatrali ne samo članovi Vlade, već i pravnici.

„Predlog mera je prvo odbijen iz pravnih razloga, izmenjeni predlog je prosleđen“, kratko je u SMS poruci za naš portal rekao juče član Kriznog štaba Predrag Kon.

Izanalizirani predlog mera, zatim je vraćen Kriznom štabu na doradu, tako da budu u skladu sa pravnom regulativom. Neke od njih su da će ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, te da će prodavnice prehrambene robe raditi svakog dana do 21 sat, uključujući i vikend. Apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, a pozorišta i bioskopi do 17 sati, uključujući i vikend. Pijace će radnim danima raditi reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova.

Danas je takav izmenjeni predlog prihvaćen, ali će biti potvrđen tek na sednici Vlade Srbije u četvrtak, dok će mere početi da se primenjuju tek u petak!?

U trenutku kada svakoga dana Srbija beleži crne rekorde u broju zaraženih i umrlih, pa je samo u današnjem preseku utvrđeno da imamo skoro 8.000 novozaraženih i 48 mrtvih.

U toj i takvoj atmosferi gde se konstantno zakazuju hitne sednice Kriznog štaba, životi se spasavaju na odloženo.

Tek od petka.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Objašnjenje ovakvih sumanutih odluka dala je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je navela da će se danas sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi zajedno razmotrili „neke mere“ i njihovu usaglašenost sa Ustavom.

„Da li će te mere biti najrestriktivnije zavisi od današnjeg broja novozaraženih jer je utorak po pravilu veoma težak dan u tom pogledu. Po jutrošnjem preseku od 8 časova, deluje da će biti težak dan, ali nije takav skok kao u utorak prošle nedelje“, rekla je premijerka za televiziju Pink.

Premijerko, da li zaista čekate novi skok?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare