Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izjavio je danas da postigutim dogovorom Beograda i Prištine Srbi sa Kosova "ostaju na svome i da im neće biti potreban nikakav papir, dokaz ili dodatni dokument da mogu da žive na svojim ognjištima". On je naveo i kako nas u narednom periodu očekuju značajni izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama.

Ovim dogovorom uspeli smo da se izborimo da se našem narodu koji živi na Kosovu ne izdaju nikakvi papiri sa viznim režimom trajanja od 90 dana, jer Srbi na Kosovu nikada neće biti stranci na svojoj zemlji, ocenio je u pisanoj izjavi Petković.

„Danas popodne smo obavešteni da je prihvaćen uslov Beograda o kom je jutros govorio predsednik Vučić i dobijene su garancije EU da će srpski narod na KiM moći da se slobodno kreće sa srpskim ličnim kartama“, rekao je Petković i dodao:

„Ovaj današnji dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz pre svega obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi: ‘Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244’.“

Petković je naveo da su ovim dogovorom o slobodi kretanja i srpskim dokumentima, uz garancije EU, uspeli da obezbede mir i stabilnost na prostoru Kosova i „sačuvaju srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra.

„To je od presudnog značaja za Srbe koji žive na KiM, jer smo uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru. To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, rekao je Petković i dodao:

„U periodu pred nama očekuju nas značajni izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama, ali mogu da potvrdim da 1. septembra Srbi sa Kosova i Metohije neće imati nikakve probleme sa srpskim dokumentima na administrativnim prelazima. Priština je ipak na kraju prihvatila postojanje ličnih dokumenata koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji.“

BONUS VIDEO -Vučić: Srbija izbegla bankrot

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare