bojan djuric
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ujedinjena demokratska Srbija smatra da je obrazovanje ključno pitanje za Srbuju u ovom trenutku i ocenjuje da trenutno učenici i studenti nemaju pouzdanu informaciju o kraju školske godine i školovanju posle epidemije i vanrednog stanja.

Bojan Ðurić iz UDS u saopštenju pita kako je moguće da blizu 800.000 učenika, 1.500.000 njihovih roditelja, desetine hiljada studenata, nemaju nikakvu pouzdanu informaciju o tome kako će tačno završiti ovu školsku godinu, kako će nastaviti sledeću, kao ni kako će im izgledati životi posle epidemije korona virusa i vanrednog stanja.

Ocenjuje i da nisu dovoljne izjave ministra prosvete na televiziji o datumima i terminima kraja godine, zaključivanju ocena i ispita.

Ðurić navodi da je obrazovanje najveći sistem u zemlji, koji obuhvata skoro 2,5 miliona ljudi – učenika, studenata, njihovih roditelja, nastavnika i profesora i da UDS veruje da je to ključno pitanje Srbije u ovom trenutku.

On navodi da je za UDS bilo važno da Srbija sa što manje žrtava izađe iz epidemije, ali da je sada važno i kako će deca, učenici, studenti, nastavnici i profesori i roditelji funkcionisati u junu i julu, kao i od jeseni kada nas čekaju nova školska godina i veliki rizik od novog širenja zaraze.

„Posle višedecenijske zapuštenosti obrazovanja i škola, nameravamo da među prioritet politike stavimo osećaj za značaj obrazovanja, razvoj dece, sudbine porodica i dobrobit zemlje“, rekao je Ðurić.

Navodeći da se i tokom epidemije pokazalo koliko je znanje važno, Ðurić kaže da UDS želi da reformiše sistem tako da neku novu krizu dočeka u boljim uslovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare