Foto: Arhiva

Profesorka Univerziteta u Beogradu, istoričarka Dubravka Stojanović podržala je opozicioni blok koji se okuplja oko lidera Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića. Saradnju sa Zelenovićem zasad su dogovorili inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski demokratski forum, a očekuje se podrška još nekoliko lokalnih inicijativa i pokreta.

Zelenović je nedavno objavio predlog za ujedinjenje srpske opozicije koji je sadržan u tru tačke – uvođenje novih ljudi u politiku, fokus spoljne politike na Brisel i Vašington i uključivanje u rešavanje kosovskog pitanja.

Dubravka Stojanović kaže za Nova.rs da misli da je neophodan jedan „tako jasan i minimalisticki program“.

„U našoj politici nema ideja, pa zbog toga nema ni jasnih poruka biračima. Nema jasnih stavova, nego je sve „mož da bidne, ne mora da znači“. Svesti velike poruke na tri ključne tačke je velika novost na našoj sceni. Nova lica su neophodna – stara narod vidi kao luzere, što je pogrešna poruka. Nova poruka mora biti optimistična, okrenuta pobedi. Jasna orijentacija prema EU je važna poruka. Danas nije hladni rat, Srbija nije Jugoslavija, Vučić nije Tito. Nema nesvrstane politike. Ako sedite na tri do četiri stolice kao mi – ispadate iz igre, niko vam ne veruje. O Kosovu moraju da se čuju različiti glasovi, zakucati se za jedno rešenje koje pritom niko ne prihvata sigurno nije put do rešenja“, kaže Stojanović za Nova.rs.

Ona smatra da je potrebno da cela opozicija sarađuje u borbi za bolje izborne uslove.

„To je jedini put. Ali sam uvek bila za više kolona da bi se profilisale različite pozicije. To je i način da društvo politički sazreva i izađe iz bezidejnog mutljaga u kome se svi samo određuju jedni prema drugima i ne zna se kuda ovo društvo hoće da ide“, ističe Stojanović.

Ona dodaje da misli da je saradnja Zajedno za Srbiju sa NDBGD i sa GDF dobar put za borbu za izborne uslove.
„To jasno idejno određenje i to baš ono koje je nedostajalo u našoj političkoj ponudi. Čekamo njihov ekonomski program da vidimo gde su u odnosu na centar, ali sigurno nisu na desnici gde su svi ostali. Dosta je bilo igre „na jedan gol“. Ona ne može dati rezultat“, zaključuje Stojanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare