Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kakva god bila opozicija u Srbiji, prava ili lažna, od nje nismo čuli, ni videli previše toga poslednjih meseci. Ipak, takvu opozicionu scenu prodrmala je informacija o stvaranju jedne nove koalicije. Ekipa emisije "Među nama" TV Nova S istraživala je jesu li oni rešenje koje Srbija čeka?

Nova lica, mladi ljudi, više kolona na izborima. O svačemu se pričalo, ali sada imamo naznake da bi to i zaista moglo da se dogodi na srpskoj političkoj sceni, nakon što su saradnju dogovorile stranka Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i inicijativa Ne davimo Beograd.

„Politike koje oni imaju na lokalnom nivou u Beogradu su vrlo slične onima koje smo mi radili u Šapcu i naravno da smo se brzo i lako dogovorili“, rekao je Zelenović u emisiji „Među nama“ o saradnji sa NDBG.

Oni su ozbiljni ljudi, imaju dobru mrežu u Beogradu, mi smo iskusni, imamo dobru mrežu po Srbiji i ideja je bila da se negde uspostavi zajednička saradnja, dodao je on.

Uz njih, tu je i Građanski demokratski forum. Svi zajedno mogli bi da budu deo opozicionog bloka koji bi izašao na izbore 2022. godine, ukoliko za to budu obezbeđeni fer i pošteni uslovi. Do tada, povezuju ih tri ključne tačke, a to su novi ljudi, okretanje zapadu, kao i uključivanje u rešavanje kosovskog pitanja.

Radomir Lazović Foto:Nova S

„Incijativa NDBG će svoj fokus i dalje držati na Beogradu, zato što mislimo da tu postoji najveća šansa da se jedna od poluga vlasti uzme iz kandži SNS. Ono što mi mislimo jeste da će nas podržati oni ljudi kojima je stalo gde žele da žive. Mi pravimo proteste, na ulici smo zbog toga kakav vazduh udišemo, da li imamo pijaću vodu, da li se naše reke guraju u cevi, da li mi možemo da živimo od sopstvenog rada?“, rekao je Radomir Lazović u „Među nama“ iz Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Prof. dr Zoran Stojiljković sa Fakulteta političkih nauka smatra da nije samo fenomen Srbije,  već planetarni fenomen da imate mnogo ljudi, pre svega među mladima i obrazovanima, koji imaju odgovarajuće znanje o politici, zainteresovanost za političke procese, političku identifikaciju, ali da nemaju partijsku.

Profesor Stojiljković dodaje da Srbiji nedostaje upravo jedna leva opcija, koja se bavi konkretnim problemima i koja je u direktnoj vezi sa građanima, i to ne samo onda kada je priprema izbora u toku.

„Ono što su do sada pokazali i jedni i drugi, posebno Ne davimo Beograd, je oslanjanje građanske inicijative na konkretne akcije poput zaštite zelenih površina, sprečavanja deložacije. g Zelen je pokazao neku sklonost da se barem delilmično uspešno bavi lokalnim problemima i inicjativama, i to govori o jednom novom tipu politike. Ako je to – to, onda bih ja to pozdravio… „, rekao je Stojiljković.

Ranije je bilo reči o tome da bi Zelenovićeva partija mogla da se ujedini sa Demokratskom strankom, od koje je praktično i nastala, ali su i iz DS-a, kao i drugih opozicionih opcija, za sada odbili ovakav predlog.

Nebojša Zelenović Foto:Nova S

“ Ja mislim da treba dati vreme DS-u, jer je DS velika politička organizacija koja ima svoje procedure. Ima svoje organe, oni treba da odluče na koji način žele dalje da se bave politikom, i kad budu doneli sve odluke, pretpostavljam da će se izjasniti. Za to vreme mi ne možemo da čekamo…“, rekao je Zelenović.

On dodaje da može sve samo ne može da sedi kući, ne može da gleda kako se život odvija, „a da mi na njega ne možemo da utičemo“.

Zelenović dodaje da će tokom sledeće nedelje saopštiti imena novih inicijativa i pokreta koji će im se pridružiti.

Ceo prilog novinara Marka Novičića u emisiji „Među nama“ pogledajte ovde:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare