Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Nakon što su članovi Predsedništva Demokratskog saveza Kosova odlučili da kandiduju Avdulaha Hotija za premijera, isto je učinio Glavni odbor ove stranke.

Glavni odbor DSK većinskim brojem glasova odlučio je da kandidat za novog premijera Kosova bude Avdulah Hoti, saopštio je danas lider LDK, Isa Mustafa u pismu kojim se zahvalio članovima ovog odbora, prenosi prištinska Koha, a objavio je Kossev.

Mustafa navodi da je od 124 člana Glavnog odbora LDK 117 glasalo. Od 117 članova 114 je glasalo „za“, a tri glasa bila su protiv.

„Na osnovu toga, kao predsedavajući DSK, smatram da je Glavni odbor Demokratskog saveza Kosova odlučio da Avudulaha Hotija predloži za kandidata za premijera Republike Kosovo“, navodi se u pismu Mustafe.

Podsetimo, Avdulah Hoti koji je u vladi Aljbina Kurtija bio potpredsednik Vlade, smenjen je u prvim minutima neposredno po izglasavanju nepovorenja njegovoj vladi. Kurti je Hotija video kao jednog od najvećih zagovornika izglasavanju nepoverenja.

Prethodno je kosovski predsednik u šestom pismu obavestio kosovskog premijera u ostavci Aljbina Kurtija da nije iskoristio svoje pravo da pošalje ime kandidata za mandatara, dok sa druge strane, DSK uveliko radi na formiranju nove koalicije sa AAK, AKR-Nisma i manjinskim strankama.

Nakon ovonedeljnih konsultacijama sa liderima političkih partija, očekuje se da ova koalicija oživi nakon što kosovski predsednik, Hašim Tači, uruči mandat za sastavljanje vlade DSK.

Tada će, prema navodima prištinskih medija, ujedno DSK poslati Hotijevo ime predsedniku Hašimu Tačiju, kako bi mu poverio mandat da formira novu vladu, preneo je juče Zeri.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar