Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je tokom vikenda u Nišu da će Srbija u narednom periodu kupiti gotovo 30 novih i polovnih helikoptera iz više zemalja, a da će za pet godina samo od domaće vojne industrije kupiti novo naoružanje u vrednosti od 1,25 milijardi evra. Istovremeno, dok prvi čovek zemlje najavljuje magalomanska ulaganja vojnu industriju, država bezuspešno pokušava da izađe na kraj sa snegom, protivnikom kojem, po svemu sudeći, nije dorasla.

Dok je praktično čitava zemlja pokušavala da se izbori sa snežnim smetovima i kolapsom, predsednik Srbije Aleksandara Vučić je slavodobitno poručivao kako je naša država vojna sila i kako ćemo i ubuduće ulagati novac u vojnu industriju.

Pročitajte još...

“Veliki broj helikoptera je u ovoj i prethodnih godini nabavljen i očekujem velike nabavke helikoptera u sledećoj i 2023. godini”, poručio je šef srpske države.

Mada niko ne dovodi u pitanje potrebu države da pomaže sopstvenu namensku industriju, nameće se pitanje na koji način vlast raspoređuje prioritete i da li nam je u ovom trenutku važnije ulaganje u helikoptere ili u opremanje i obuku ljudi u službama koje su zadužene za vremenske (ne)prilike.

Istog dana kad je predsednik najavio enormna ulaganja za nabavku helikoptera, stigla je vest da su Obrenovčani ostali bez grejanja i to zbog nedostatka uglja i mazuta. S druge strane, vlast se pravdala da je problem u elektroenergetskom sistemu na TENT-u A.

Pored Obrenovčana, probleme zbog snežnih padavina imali su i građani širom Srbije, koji su mahom ostajali bez struje ili bivali zarobljeni u vozovima i autobusima.

Da vožnja po čvrstom tlu ovih dana nije bezbedna u državi koja planira helikoptersku flotu, moglo se videti u prestonici gde je popucali asfalt bukvalno gutao vozila.

Stojadinović: Ne umeju da rasporede prioritete

Prema rečima novinara Ljubodraga Stojadinovića, postoji mnogo primera gde aktuelna vlast nije na pravi način rasporedila prioritete.

“Počevši od Nacionalnog stadiona, pa sve do toga da je država dala 600 miliona evra kako bi preuzela prenošenje Premijer lige Engleske od Sportkluba i time umanjila uticaj televizija N1 i Nova S. U pitanju je bahato raspianje novca koji nije njihov”, podvlači naš sagovornik.

Ljubodrag Stojadinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je dodao da su nepregledni putevi i nedostatak električne energije posledica nemara, nesposobnosti i lošeg kadrovanja u velikim firmama.

“Kad se ima u vidu ulaganje ogromnih sredstava na nešto što nije potrebno i kad se to uporedi sa elementarnim stvarima za funkcionisanje Beograda, shvatimo da se novac troši na osnovu ličnih ideja jednog čoveka. Tek kad priroda proizvede haos, onda shvatimo koliko je problematično to što nadležne institucije uopšte ne postoje. Nabavka tih helikoptra ima smisla u ideji da vojska postane moćna, ali ta vrsta moći je vrlo relativna u situaciji kad ni ne postoji mogućnost da neko izvrši agresiju na Srbiju. Naša politika bi trebala da se bazira na stvaranje ambijenta mira, a ne na rogušenje i nabavku nekih sredstava koja su, po svom kvalitetu, vrlo sumnjiva”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Kamion propao kroz asfalt na Voždovcu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare