U nedelju je širom Srbije nastao pravi haos nakon što je pao sneg - ulice su zavejane, putevi neprohodni, građani, bez struje i vode, a situacija se širom zemlje komplikuje i u ponedeljak. Stručnjaci upozoravaju da prava opterećenja tek doći, vlasti poručuju da nema razloga za brigu iako se problemi građana ne rešavaju tako ekspresno. Uz Nova.rs pratiti najnovije informacije vezane za probleme građana širom Srbije.

12.50 – Nova Varoš i Lučani proglasili vanrednu situaciju

Na teritoriji opštine Lučani danas je proglašena vanredna situacija, jer je drugi dan za redom dve trećine opštine bez struje. Obilne snežne padavine uzrokovale su lomljenje grana i rastinja pored puta, koje je padalo na žice niskonaponske mreže i dalekovode.

Zbog velike količine snega koji je neophodno očistii i deponovati iz grada, ali i prokrčiti puteve u selima, i u Novoj Varoši je proglašena vanredna situacija.

12:20 – Sela oko Ljiga bez struje, Lučani na korak do vanrednog stanja

U naseljenom mestu Ljig normalizvano je snabdevanje električnom energijom, ali su brojna sela i dalje u mraku, kaže za naš portal porparolka te opštine, Andrijana Srećković, podsetivši da je sneg izazvao haos i na tom području.

Sneg na Pešteru Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Đaci ne mogu da idu u školu, jer je ta ustanova bila bez električne energije, pa samim tim i grejanja“, navela je ona za Nova.rs.

Prema poslednjim informacijama, bez napajanja strujom su još uvek sela Kozelj, Štavica, Dići, Gukoš, deo Moravaca, Ivanovaca, Slavkovice, Liplja, Živkovaca i Kalanjevaca“, dodala je Srećković, napomenuvši da su sve raspoložive ekipe na terenu.

11.20 – Delovi Dragačava i dalje bez struje 
U opštini Lučani nekoliko sela je još od subote bez struje i telefona. Problemi sa strujom i fiksnom telefonijom su višegodišnji, a kako javljaju naši čitaoci, ništa se ne preduzima da se stanje popravi. Mnogo je staračkih domaćinstava koja su zavejana.

11.10 – Vesić: U Beogradu zbog snega palo više od 300 stabala

Goran Vesic
Goran Vesić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u Beogradu na terenu 110 vozila Beograd-puta, 90 velikih kamiona i 20 manjih, kao i 15 mašina za utovarivanje soli, ali da su padavine za jedan i po dan ekvivalentne mesečnim, zbog čega je velik broj radnika 24 sata angažovan na terenu.

„Od jutros je bilo skraćeno devet gradskih linija i 13 prigradskih linija, a da su dve linije u međuvremenu puštene. Trenutno imamo 524 linije koje funkcionišu besprekorno, a na njima saobraća 1.379 vozila javnog prevoza“, rekao je Vesić.

10.20 – Na Maljenu zarobljeni ljudi i deca, krenula Gorska služba spasavanja

Čak 17 osoba, među kojima su i deca, zaglavljeni su duže od 24 sata na Maljenu, saznaje Nova.rs.

Iz Gorske službe spašavanja rekli za Nova.rs da je ekipa spasilaca krenula na teren kako bi pomogla građanima.

10.15 – Na Novom Beogradu stablo palo na automobil

Foto: Printscreen N1/Video

Na Novom Beogradu, u blizini zgrade opštine i popularnog restorana, ekipa N1 je naišla na stablo koje je na parkingu palo na nekoliko automobila i značajno ih oštetilo.

Foto: Selena Ribić/Nova.rs

Takođe, drvo je palo i na automobil u Zaplanjskoj ulici u naselju Braće Jerković, gde je parking praktično blokiran.

10.00 – Oko 3.400 građana u Ivanjici bez struje

Tutin Pester Delimedje sneg zima
Sneg na Pešteru Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Na području opštine Ivanjica oko 3.400 potrošača je bez električne energije, a najteža situacija je u podgolijskim selima.

„Stanje je svuda kritično i kvarovi neće biti otklonjeni, najverovatnije, narednih nekoliko dana. U pomoć su nam pristigle ekipe iz Čačka, Kraljeva i Novog Pazara, ali sneg je pokidao i redovno održavane linije. Drveće je popucalo i napravilo haos na linijama, tako da u višim predelima Ivanjice nema ni signala za mobilnu telefoniju, kao ni internet veze“, kaže sagovornik Nova.rs.

09.15 – Babović: Struju nema više od 90.000 potrošača

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović izjavio je danas da više od 90.000 potrošača nema struju, uglavnom zbog težine snega, a najteža situacija je u Zlatiborskom, Mačvanskom, Kolubarskom okrugu gde ima ozbiljnih problema sa elektrosnabdevanjem.

Prema njegovim rečima, u odnosu na ranije situacije, kada je veliki broj lokalnih samouprava proglašavao vanrednu situaciju, sada je samo Ivanjica.

09:04 – Ministarka Zorana Mihailović i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić obići TENT A u Obrenovcu

08.50 – U Obrenovcu obustavljena nastava

Na sednici Štaba za vanredne situacije u opštini Obrenovac doneta je odluka o potpunoj obustavi nastave. Odluka se odnosi na osnovne škole „Bosanski partizani“, „Jefimija“, „Buda Davidović“, „Zmajevoj“, „Prvoj tehničkoj“, gimnaziji i drugim školama.

08.45 – Đurđević: Situacija će se komplikovati od srede

Vladimir Đurđević Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je za RTS da od četvrtka ili petka počinje ponovo da se pojavljuje šansa za snežnim padavinama.

„Možda će vrhunac sledeće epizode biti u subotu ali ne sa ovako puno padavina, biće ih manje, ne trebamo očekivati ovakav scenario u narednih pet-šest dana. U sredu ujutru je kritično, biće sve zaleđeno ali opet će do vikenda temperatura biti do nule“, ukazao je Đurđević.

08.30 – Vanredno stanje u Ivanjici – pokidani dalekovodi, polemljene bandere

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Usled problema sa strujom i grejanjem koje je prouzrokovano jakim padavina, u Ivanjici je proglašena vanredna situacija.

Pokidani dalekovodi, polomljene bandere, ostavili su bez struje više hiljada potrošača. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica, zato se preporučuje oprez vozačima.

Teško je još u ivanjičkoj opštini. Struje jedino ima u varošici Ivanjica. Ekipe su na terenu, ali su vremenski uslovi teški – mokar i težak sneg.

08.20 – U Beogradu ulice prvog prioriteta čista, sneg 26 cm

Sneg u Beogradu
Sneg u Beogradu Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Ulice prvog prioriteta u Beogradu su očišćene od snega, a od jutros se čiste i ulice drugog prioriteta, rekao je dežurni inženjer Zimske službe „Beograd puta“ Pavle Pavlović.

Pavlović je naveo da su ekipe „Beograd puta“ očistile dosad 1.900 kilometara puteva na teritoriji Grada Beograda.

Saobraćaj vozova iz sistema BG voza na delu pruge od Resnika do Mladenovca i od Resnika do Lazarevca trenutno je u prekidu, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

08.10 – Božović: Građani moraju da imaju spreman automobil za zimu

Foto: N1

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović u razgovoru za Nova.rs apelovao je na vozače da je neophodna veća opreznost u zimskim uslovima, ali i ukazuje na to šta sve građani moraju imati u vozilima.

„Moram da kažem da je neophodno da građani imaju spreman automobil za zimu i sneg. To se, pre svega, ogleda u činjenici da vozači moraju da imaju zimske gume čija dubina šare je četiri centrimetra. Zbog toga nije dobro da se kupuju polovne zimske gume, ali u svakom slučaju, neophodno je paziti na bitne karakteristike koje zimske gume moraju da imaju“, rekao je  Božović.

Bonus video: Prvi sneg, zima, Srbija, Beograd, Dunav, Sava

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare