Slobodan Tešić
Slobodan Tešić Foto: www.krik.rs

Oružje Slobodana Tešića i njegove fime "Vektura trans“ ponovo je dospelo gde ne treba i ponovo se Srbija zahvaljujući ovom povlašćenom trgovcu našla pred giljotinom međunarodne javnosti. Posle afera u kojima se srpsko oružje zahvaljujući njegovim spornim poslovnim odlukama našlo na ratištima u Jemenu i Siriji, sada je Tešić oružje prodao i Jermeniji i tako Srbiju uveo u još jedan diplomatski skandal.

Naime, nedeljnik NIN došao je do informacija da je upravo Tešićeva kompanija izvozila velike količine oružja iz fabrika Krušik, Prva petoletka i Zastava oružje u Jermeniju, zemlju koja je u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.

PROČITAJTE JOŠ...

Sporno je to što Srbija i Azerbejdžan godinama imaju više nego prijateljske odnose, a podrška ove države oko Kosova je i po priznanju srpskih vlasti nemerljiva. Kada je otkriveno da se naše oružje našlo u napadu na azerbejdžanske policajce na granici dve zemlje, zamenik šefa diplomatije Azerbejdžana Kalaf Kalafov obavestio je o ovome ambasadorku Srbije Danicu Veinović i naglasio da ovaj slučaj “baca sumnju u prijateljske odnose i saradnju dve zemlje na najvišem nivou”.

Sve Tešićeve afere 

Ministar tgovine turizma i ugostiteljstva Rasim Ljajić tada je za Nova. rs rekao da je u 2020. godini oružje u Jermeniju izvozila jedna privatna firma i da državne kompanije nisu u tome učestvovale, ali da ne može da otkrije o kojoj se tačno firmi radi.

Možda upravo zato što Tešić važi za miljenika svih režima i finansijera svih vlasti 30 godina unazad, pa i ove aktuelne. Možda, ali samo možda to ne bi bio problem, da se zbog Tešićevih diskutabilnih privatnih poslova svako malo ne steže Srbiji omča oko vrata.

Da se vratimo unazad, „čovek bez lica“ kako su ga često nazivali jer se nije moglo doći do bilo kakve njegove fotografije, široj javnosti je postao poznat 2003.godine, odnosno u vreme čuvene afere Orao, kad je domaće (Zastavino) pešadijsko naoružanje umesto u Nigeriju koja je, navodno, bila krajnji korisnik, izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom.

O razmeri te afere govore činjenice da su Ujedinjene nacije tada Tešića stavile na crnu listu, te da je o tom švercu oružja dokumentarni film snimio engleski Bi-Bi-Si. Domaća vojna industrija našla se na međunarodnom stubu srama, a Srbija je jedva izbegla novi embargo.

Samo šest godina kasnije, u vreme dok je još uvek bio na crnoj listi UN pokušao je, preko svoje nove firme Melvale, da režimu Moamera el Gadafija isporuči Zastavino naoružanje i Slobodine rakete, u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dolara. Država je, pod pritiskom spolja, a uprkos protestima oružara, sprečila taj aranžman.

Tešićeva firma je zatim u oktobru te 2009. sa Ministarstvom odbrane Jemena, potpisala ugovor vredan 78 miliona dolara, koji, kao i prethodni sa Gadafijem, nije realizovan. O tome je pisao i Vikiliks koji je naveo da je „ilegalni trgovac oružjem“ Slobodan Tešić potpisao sa jemenskim ministarstvom odbrane ugovor vredan 78 miliona dolara za trgovinu oružjem.

PROČITAJTE JOŠ...

U dokumentu se spominje i da je za preduzeće Tešića na Kipru „vezana duga lista kriminalnih radnji – prodaja oružja Iraku, Liberiji i sličnim terorističkim režimima“. Navodi se i da je Tešić 2005. pokušao da uđe u Bugarsku ali je vraćen u Srbiju jer je na takozvanoj crnoj listi Ujedinjenih nacija pa mu je zabranjen ulazak.

A onda je 2017. tovar teških mitraljeza prešao put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika.
Sirijski vojnik okačio je sliku oružja na društvene mreže i vrlo brzo Srbija je optužena da naoružava sirijske pobunjenike, a sve opet preko Slobodana Tešića.

Ugrožavanje nacionalnih interesa 

Komentarišući najnoviju aferu vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da je činjenica da smo nekoliko puta imali situaciju da privatne kompanije koju trguju oružjem ugrožavaju nacionalne interese Srbije.

Vlade Radulović Foto:N1

„To postaje praksa i tako se narušava naš međunarodni ugled, a sve zato jer određeni pojedinci godinama imaju povlastice u trgovini oružjem i te povlastice itekako koriste. Ukoliko se ovako nastavi, a svi su izgledi da ovo nije kraj, Srbija kao država može da ima ozbiljnih posledica. Vi možete prvadati jedan slučaj, pa i drugi i treći da srpsko oružje zahvaljujući Tešiću završi tamo gde ne treba, ali ako se to nastavi onda je jasno da postoji sistem, razrađena šema da se vaše oružje nekako uvek nađe u svim kriznim žarištima“, navodi Radulović za Nova.rs.

On ističe da treba razdvojiti državne aranžmane u trgovini oružjem od privatnih.

„Državni poslovi idu legalno, bez zakulisnih radnji, poštuju se bilateralni dogovori, ali ovo što radi privatni sektor kojem je to omogućeno ide n aveliku štetu države. Ovo treba da bude tema i za naše istražne i sudske organe, jer celokupna naša vojna industrija može da bude na udaru zbog ovoga, da ostanu bez posla, ugovora, plata za zapolsene… „, ističe Radulović.

Finansijer svake vlasti 

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je Tešić stariji od SNS, te da se ne može svrstati samo u njihove finansijere, već se novac ovog preprodavca ulivao i u budžete demokratskih vlasti, zapavo i onih pre njih u vreme Slobodana Miloševića.

probudi se
Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Aleksandar Levajković

„On je nastao pre 2000. godine, a da ne postoji ovaj Tešić postojao bi neki drugi Tešić, jer država beži od toga da uredi ovo polje trgovine oružjem. A sve zato što se taj njegov profit nekakvim čudnim putevima sliva na račune vladajuće stranke. Trenutno na račun SNS. Ovo je opasno političko pitanje i ozbiljan skandal, jer se prosto ne sme desiti da naše oružje zahvaljujući Tešiću i sličnima nađe na tržištu zemalja pod embargom ili da bude iskorišćeno protiv prijatelja naše zemlje“, zaključuje Milivojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare