Mlađan Đorđević Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je danas da informacija da će se zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojem se bira patrijarh, održiti u hramu Svetog Save "izaziva sumnju, budući da će to biti prvi put da se održava van Patrijaršije".

„U Patrijaršiji ima sasvim dovoljno prostora da se organizuje skup na kome će učestvovati oko 40 episkopa, čak i sa poštovanjem svih epidemioloških mera“, naveo je Đorđević u pisanoj izjavi, ocenjujući da je reč o „nameri da se prati i kontroliše proces izbora“.

Pročitajte još...

On je rekao da je kripta Hrama u „potpunosti pokrivena kamerama i to otvara mogućnost pritiska na vladike“, kao i da „postoje indicije da se pritisci na vladike od strane režima vrše već mesecima – prvo od strane Nikole Selakovića kao izaslanika vlasti, a zatim i od (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića lično“.

„Jasno je da je Vučiću potreban patrijarh koji će ćutati na dolazeći sporazum Srbije i takozvanog Кosova, kojeg nema bez podrške crkve. Režimu se sve kockice slažu za taj potez: imaju zapadnu podršku, jednopartijski parlament, rascepkanu opoziciju, prorežimsku desnicu pod kontrolom, ućutkane medije, SANU čiji predsednik podržava sporazum. Još samo crkvu da uzmu pod šapu i moći će da izvedu tu veleizdaju“, naveo je Đorđević.

On je dodao i da Vučić u SPC pokušava da sprovede „nastavak obračuna sa nasleđem pokojnog mitropolita Amfilohija, koji je predstavljao „duh crkve koja se ne pokorava silnicima ovog sveta“.

„Zbog toga se Amfilohije za života, a danas i njegovi preostali sledbenici među vladikama, nalaze na meti stravične kampanje prorežimskih medija i tabloida“, rekao je Đorđević, preneo je pokret Oslobođenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare