Foto: Oslobođenje/Luka J.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dao svoj novac za radove na Hramu Svetog Save u Beogradu, već to čini narod, i pozvao generalnog sekretara Predsedništva Nikolu Selakovića da ne obmanjuje javnost radi dobijanja jeftinih dnevno-političkih poena.

„Selaković je nasuprot svim pravoslavnim predanjima i kanonima najavio da će u decembru biti ‘otvaranje Hrama Svetog Save’ i pored toga što je Hram već decenijama unazad otvoren“, rekao je Đorđević, u pisanoj izjavi, reagujući na jutrošnji televizijski nastup Selakovića.

Kako je Đorđević naglasio, „po završetku radova na Hramu jedino što je moguće uraditi je osvećenje“ Hrama na Vračaru.

„Selaković očigledno misli da je Hram Svetog Save objekat poput Lidla koji treba da bude ‘otvoren’, a svečanu vrpcu za njegovo otvaranje treba da preseče Aleksandar Vučić, jer je, po rečima Selakovića, dao 43 miliona evra za završetak radova na Hramu“, naglasio je Đorđević.

On je upitao Selakovića „da li je to novac Aleksandra Vučića koji je doneo iz Čipuljića, ili je to novac svih građana Srbije koji se daje iz budžeta“.

„Selaković bi trebalo da zna da Aleksandar Vučić ne daje svoj novac, nego ga daju građani Srbije koji imaju pravo da znaju gde je završio svaki njihov dinar iz budžeta. Stoga su Selakovićeve izjave u svakom smislu lažne i koriste se u jeftine dnevno-političke svrhe“, naveo je Đorđević.

On je pozvao Selakovića da „objasni javnosti kako se pomenuti novac koji je izdvojen za završetak radova na Hramu iznosio u kešu i kako se njime plaćalo u Rusiji“.

„Selaković svakako zna i odgovor na pitanje da li se donacijama za završetak radova na Hramu kupuje i podrška i ćutanje patrijarha Irineja za izdaju Кosova i Metohije, koje je Vučić briselskim sporazumom de fakto, a vašingtonskim i de jure priznao kao nezavisnu državu“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Selaković se svojim nastupom „pohvalio da Vučić u poslovima vezanim za izgradnju Hrama Svetog Save svesno i brutalno krši Ustav Srbije“.

„Da je Srbija pravna država, kao što nije, o finansijskoj podršci države u poslovima izgradnje Hrama Svetog Save ne bi odlučivao predsednik Republike i njegov generalni sekretar, već Vlada i Uprava za odnose sa crkvama i verskim zajednicama“, rekao je Đorđević, u pisanoj izjavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare