Foto: Oslobođenje/Luka J.

Predsednik pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević izjavio je da će se od posla sa konglomeratom "Rio Tinto" i iskopavanja litijuma dodatno obogatiti Aleksandar Vučić i nekolicina ljudi oko njega, a da će Srbiji ostati zatrovane reke, šume, njive i sela.

On je pozvao je predsednika Srbije i ministarku energetike Zoranu Mihajlović da objasne sastav Radne grupe za implementaciju projekta Jadar koji vodi međunarodni konglomerat Rio Tinto.

„U Radnu grupu za projekat korporacije Rio Tinto ušao je Ivica Кojić, Vučićev šef kabineta, kao i njegov specijalni savetnik Danilo Cicmil. Кako je moguće da se Aleksandar Vučić pretvara da ne zna ništa o ovom štetnom projektu i odgovornost prebacuje na prethodne vlasti, a sada u Radnu grupu koja će sprovoditi projekat stavlja ljude iz svog najbližeg okruženja“, upitao je Đorđević.

On je pozvao Vučića i Zoranu Mihajlović da objasne šta u radnoj grupi traže službenici stranih vlada, diplomate Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Pročitajte još...

Đorđević je pitao da li ministarka u ovom telu zastupa srpske ili američke interese i zašto Srbija ne prati osnovne evropske trendove u oblasti zaštite životne sredine, već se, kako je ocenio „ponaša poput kolonije velikih svetskih korporacija, zanemarujući interese građana“.

Đorđević je ukazao da je iz Radne grupe isključena javnost, da nema predstavnika građana lozničkog kraja, ekoloških udruženja ili eksperata.

On je podsetio da je planom projekta predviđeno raseljavanje 30 lozničkih sela, da je izvesno „zagađenje Jadra i Drine, kao i da se očekuje da Srbiji nakon završetka eksploatacije ostane sedam milijardi tona otrovne jalovine“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare