Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC, ﹏﹏﹏﹏﹏ / Shutterstock, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. jula notu u kojoj se Ambasada Srbije obaveštava o razlozima zabrane dolaska predsednika Aleksandra Vučića. U dokumentu se navodi da hrvatska strana nije službenim putem informisanja o nameri moguće posete šefa srpske države toj zemlji, te da je to neprihvatljivo.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske podseća da prilikom planiranja svake posete stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

Pročitajte još...

Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informisanja o nameri moguće posete Republici Hrvatskoj je neprihvatjiva. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe ukazuje da poseta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posetu, o kojem ovom prilikom nisu službeno informisane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog ličnog poštovanja.

Pogledajte notu koju je Hrvatska uputila Srbiji povodom posete Aleksandra Vučića.

Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske

Podsetimo, predsednik je planirao da ode u privatnu posetu Jasenovcu i Pakracu, ali mu vlasti u Hrvatskoj to nisu doozvolile.

Prema pisanju hrvatskih medija, Vučić je kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vreme NDH nalazio ustaški koncenstracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu“, piše Jutarnji list i dodaje:

„Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovoj posetu obavesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio“.

Nakon odluke hrvatske strane da mu zabrani posetu, Vučić se oglasio se na Instagramu.

„Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!“, napisao je Vučić na Instagramu.

Hrvatski zvaničnici tri puta „zaustavili“ Vučićevu posetu Jasenovcu

Ovo nije prvi put da su hrvatski zvaničnici sprečili predsednika Srbije da dođe u susednu zemlju. Prema rečima naših izvora, slična situacija dogodila se u septembru prošle godine i u martu 2022.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK; TANJUG MILOS MILIVOJEVIC; shutterstock by marketa1982

Izvor Nova.rs, upućen u organizaciju Vučićeve posete Jasenovcu, navodi za naš portal da je Vučić u prethodnih godinu dana dva puta već pokušavao da organizuje posetu Jasenovcu, ali da mu hrvatske vlasti nisu izašle u susret.

“On je želeo da dođe u septembru prošle godine, međutim ta poseta se nije realizovala. Ponovo je hteo u martu ove godine da dođe u Jasenovac, ali se desila identična stvar – hrvatske vlasti su uputile molbu da on ne dođe u Hrvatsku”, navodi naš sagovornik.

Prema rečima našeg izvora, Vučić je oba puta prihvatio molbu hrvatske strane, ali ovaj poslednji put nije želeo, jer je, kako kaže, smatrao da njemu kao predsedniku Srbije ne bi smelo da se brani da obiđe Jasenovac.

BONUS VIDEO Lukač: Vulin je Vučićev ministar za zlosusedske odnose u regionu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare