Milorad Pupovac, Petrinja
Foto: BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ

"Do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja nije smelo doći. Nije se smelo dogoditi da predsednik Srbije ne može doći u posetu Jasenovcu. Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni način kako da se ta poseta osigura i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi se to trebalo dogoditi, pa je odgođeno. Ovaj put nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem", rekao je Pupovac na konferenciji za medije.

On je rekao da je ovo traumatično pitanje, te da se plaše da loši odnosi dve zemlje mogu biti znatno pogoršani.

„Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta strašnom zločina i strašnom broju žrtava, gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo je posljedica nedovoljnog shvaćanja o tome što je Jasenovac, i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve“, rekao je Pupovac i dodao:

„Rat je podelio Hrvate i Srbe, sad ih je nova svetska konfrontacija dodatno podelila. Trebalo bi učiniti sve da niko ne bude politička žrtva toga, posebno ne pripadnici manjina, posebno ne obični građani. Nadam se da će se pretpostavka da se poseta, privatna ili ne, dogodi“, podvukao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da ode u privatnu posetu Jasenovcu i Pakrac, ali mu vlasti u Hrvatskoj to nisu dozvolile.

Prema pisanju hrvatskih medija, Vučić je kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vreme NDH nalazio ustaški koncenstracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu“, pisao je Jutarnji list.

Bonus video: Hrvatski ministar inostranih poslova Radman o Vučićevoj provokaciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare