Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke od 70 miliona evra Telekomu Srbije, a zbog navodne zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, piše u jednom od amandmana na izveštaj EP o napretku Srbije, u koji je Nova.rs imala uvid.

Kompanija Telekom Srbije lobirala je da amandmani u kojim se pominjala ne budu uvršteni u izveštaj EP koji je pripremio Vladimir Bilčik. Međutim, Telekoma će uprkos tome biti u tekstu i to zahvaljujući novom kompromisnom amandmanu, koji će biti deo izveštaja o Srbiji.

U njemu se evroparlamentarci osvrću na uticaj te kompanije na medijsko tržište, ali i na kredit koji bi trebalo da dobije od Evropske investicione banke. U tom amandmanu takođe piše da ga vladajuća partija koristi kako bi povećala svoj uticaj.

“(EP) ponavlja zabrinutost zbog dominantnog tržišnog položaja Telekoma Srbije, gde je većinski deoničar država i zbog navoda da ga vladajuća partija koristi da poveća svoj uticaj na medijsko tržište u Srbiji. Izražava se zabrinutost oko jednakosti uslove kada je u pitanju konkurentno okruženje medijskog tržišta. U tom kontekstu, naglašava se važnost napretka u oblasti politike konkurencije EU”, piše između ostalog.

Takođe se izražava zabrinutost zbog eventualnog državnog finansiranja Telekoma Srbije, koje „kompaniji daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi opadanju stanja nezavisnih medija u Srbiji“.

“(EP) poziva Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke (od 70 miliona evra) Telekomu Srbija s obzirom na navodnu zloupotrebu njegovog dominantnog položaja na tržištu”, piše u amandmanu 16.

Podsećamo, Telekom Srbija je u više navrata bila pod lupom evropskih institucija zbog netransparetnog poslovanja. Ova kompanija se spominje u poslednja dva Izveštaja EP o napretku Srbije, za koje je nadležan upravo Vladimir Bilčik. Isključivo u negativnom tonu.

Još u junu prošle godine portal Nova.rs je objavio informaciju da kompanija “Telekom Srbija” otvara kancelariju za lobiranje u Briselu. Manje od godinu dana kasnije izvestilac Evropskog parlamenta o napretku Srbije Vladimir Bilčik tražio je da se primedbe na poslovanje Telekoma izbrišu iz amandmana evroposlanika na njegov izveštaj.

BONUS VIDEO Da li se na slučaj Telekom – Bilčik može gledati kao na vid korupcije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare