Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Više amandmana, koje su podneli poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) na nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji, pominju Telekom Srbije kao instrument za povećavanje uticaja vladajuće stranke na medijsko tržište u Srbiji. Holandski evroparlamentarac Tajs Rojten kaže za portal N1 da moć koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima preko Telekoma Srbija izaziva zabrinutost koja se širi u Evropskom parlamentu.

„Mnoštvo aktera povezanih sa SNS-om pokušavaju da ubede one delove nezavisnih medija Srbije, koje još nisu uništili, da propagiraju stavove vlade, uz pomoć ogromne državne pomoći i, ironično, kredita Evropske investicione banke. Da uvreda bude veća, Telekom Srbija se ruga sankcijama EU, tako što emituje Putinovu propagandu – Raša tudej. Poruka amandmana je da je to apsolutno neprihvatljivo. Posebno u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU“, naveo je Rojten za N1.

Pročitajte još...

Na pitanje šta je najveći problem sa funkcionisanjem Telekoma Srbija i kakvu poruku time šalje Srbija, Rojten napominje da nijedan problem nije gori od ogromne koncentracije moći koja se zloupotrebljava.

„Direktno u rukama Vučićeve autokratske vladajuće stranke, koja namerno pokušava da zastraši nekoliko preostalih kritičkih medija iz etra, poput N1. Kao posmatrač izbora prošle godine, video sam efekte ove „mađarske strategije“: mediji, koje finansira država, a koji samo izveštvaju o SNS, vrlo malo prostora za opoziciju i kampanje kleveta velikih razmera. To nije funkcionalna demokratija“, ističe evroposlanik.

Zato je, kaže, teško utvrditi šta je strategija Telekoma.

„Ponekad se samo razbacuje novcem poreskih obveznika, kao na primer kada je potrošio 100 miliona evra po sezoni na ekskluzivna prava Premijer lige, kako bi odvukao gledaoce od privatnih operatera naklonjenih opoziciji. U drugim slučajevima, kao što je licenciranje franšize Juronjuza, njegova strategija je namerno obmanjujuća. U svim slučajevima, Telekom Srbija guši neistomišljenike i pojačava dezinformacije“, smatra Rojten.

Zato, dodaje, Vučićev signal ne može biti jasniji.

„Osim ako Mađarsku računamo kao demokratsku, Srbija nema ni najmanju ambiciju da postane EU demokratija. Evropska unija konačno mora da nauči da ne shvata to zdravo za gotovo“, kaže on.

Proždiranje nezavisnih medija i „Orbanova igra“ kod Vučića

Govoreći o stanju u srpskim medijima, Rojten navodi da je poenta medijske strategije bila da se unapredi sloboda medija, koja se, kako smatra, nije popravila.

„Ne, nisam zadovoljan stanjem u srpskim medijima. Kozmetičke promene u pravnom procesu mogle bi vam doneti nekoliko mesta na Svetskom indeksu slobode medija, ali to je besmisleno ako država malo po malo „proždire“ preostale nezavisne medije. Niko nema petlju da ozbiljno primeni strategiju. Budimo pošteni – bilo bi čudno da jeste primenjena. Smislena primena strategije bi u potpunosti podrila propagandnu mašinu SNS, u koju Vlada Srbije ulaže milijarde dinara. To je Orbanova igra koju Vučić tako dobro igra – kupi medije, preplavi ih dezinformacijama, pobedi na izborima“, kaže on.

Napominje da će se prvo članovi različitih političkih grupacija dogovoriti koje amandmane treba uključiti u konačni izveštaj, dok će se glasanje održati krajem aprila.

„Ali očekujem široku podršku kritikama Telekoma Srbije. Štaviše, verujem da bi naša kritika mogla biti još jača. Jer originalni izveštaj o Srbiji Orbanovog komesara ni izbliza ne objašnjava situaciju. Na Evropskom parlamentu je da zauzme stav za značajnu slobodu medija u Srbiji kao kamen temeljac svake evropske demokratije“, poručio je Tajs Rojten.

Više amandmana, koje su podneli poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) na nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji, pominju Telekom Srbije kao instrument za povećavanje uticaja vladajuće stranke na medijsko tržište u Srbiji. European Western Balkans je imao uvid u tekst amandmana o kojima će se AFET izjašnjavati krajem aprila. Poslanici u Evropskom parlamentu ponavljaju svoj poziv vlastima u Srbiji da pruže uverljive rezultate u istragama povezanim za slučajeve od visokog javnog interesa, uključujući i slučaj Telekoma.

Podsećamo, holandski evroposlanik Tajs Rojten ranije je zatražio pismeni odgovor od Evropske komisije da objasni svoju politiku prema Srbiji, kao i zašto je Evropska unija nedavno propisala grant vredan 600 miliona evra, kao i finansijski paket pomoći vredan 2,2 milijarde evra, „znajući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi Uniju kao lični bankomat“.

Šta misli evroposlanik Grošelj

„Dosadašnja nereakcija pravosudnih organa i drugih tela, sama po sebi govori o situaciji oko Telekoma Srbija. I to što se ta ista priča oko Telekoma već nekoliko godina nalazi u izveštajima Evropske unije koji su vezani za Srbiju šalje dosta jasnu poruku ne samo o Telekomu Srbija, već pre svega o istinskom stanju nezavisnih regulatornih institucija Srbije i samog pravosuđa“, rekao je ranije za portal N1 poslanik Evropskog parlamenta i član delegacije za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Klemen Grošelj.

Grošelj smatra da je problem Telekoma Srbije i njegovog funkcionisanja u tome što su u poslednjih nekoliko godina donete odluke, naizgled poslovne, a u stvari odluke koje monopolizuju tržište medija i telekomunikacija u Srbiji.

„Kao što znate liberalizacija i jačanje konkurentnosti jedan je od njavažnjih elemenata rada unutrašnjeg tržišta EU. Procesi kojima smo svedoci u Srbiji su suprotni svemu što se dešava na modernim tržištima telekomunikacija i medija u EU i svetu. Pored toga, Telekom Srbije za ove odluke dobija jaku podršku vlasti Srbije, kroz brojne dokapitalizacije države Srbije. Sve te aktivnosti su jako neuobičajene i posve nestransparentne te upućuju da se iza tih aktivnosti Telekoma Srbije krije politička ambicija monopolizacije medijskog prostora u Srbiji, kroz aktivnosti Telekoma. I to suprotno temeljnim pravilima, koja regulišu tržište telekomunikacija i medija u EU i koja su deo pregovaračkog procesa između Srbije i EU. Tim aktivnostima Srbija šalje signale da u suštini nema interesa, da se i u tom segmentu harmonizuje ne samo zakonodavstvo, nego i funkcionisanje tog važnog tržišta pravilima i normama EU“, naveo je Grošelj.

Šta kažu amandmani

U jednom od amandmana, koji je podnela poslanička grupa „Obnovimo Evropu (Renew Europe)“, osuđuje se državno finansiranje Telekoma, koje kompaniji „daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi urušavanju stanja nezavisnih medija u Srbiji“, piše EWB.

Poslanici su pozvali Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke Telekomu, „s obzirom na navodnu zloupotrebu zbog dominantnog položaja na tržištu od strane države za kontrolu medijskog okruženja u Srbiji i susednim zemljama“.

Ponavlja se „zabrinutost“ zbog poslovanja ove telekomunikacione platforme u većinskom vlasništvu države, uz uporne navode da je „vladajuća stranka koristi da poveća svoj uticaj na medijsko tržište u Srbiji putem kupovine i finansiranja medijskih kuća“. U amandmanima se osuđuje i što je Telekom Srbija omogućio prenos Raša tudeja (RT) i pozivaju srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta EU o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT.

BONUS VIDEO Vučić: Nećemo prodavati ni EPS, ni Telekom