Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da 21. vek treba da bude vek ujedinjenja srpskog naroda, koji je u prošlosti u kontinuitetu bio izložen stradanjima.

Dodik je u Banjaluci, na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom, rekao da je Srbima svojstveno obeležavanje slobode, za koju su ginuli mnogi srpski preci i savremenici, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, Dan pobede nad fašizmom je veliki dan za čovečanstvo i civilizaciju, koja se u Drugom svetskom ratu izborila da sačuva osnovne vrednosti humanizma, jednakosti i slobode, za koju je srpski narod dao nemerljivu žrtvu.

Dodik je istakao da su te vrednosti sačuvane zahvaljujući sovjetskom narodu, kao i narodima Jugoslavije, pre svega srpskom, bez čijih žrtava danas ne bi bilo moguće slaviti slobodu Evrope.

„Činjenica je da su ustanak protiv fašista na prostoru bivše Jugoslavije digli Srbi, na svim mestima gde su živeli, od Hrvatske, Bosne, Srbije… „, rekao je Dodik.

On je podsetio da je srpski narod masovno stradao u 20. veku, od Prvog i Drugog svetskog rata preko ratova tokom raspada bivše Jugoslavije.