Jadranka Joksimovic
Jadranka Joksimović Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je dobro što će 22. juna biti održana međuvladina konferencija, jer je to signal da se ne ignorišu rezultati Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u subotu je okrivila Evropsku uniju i njenu nespremnost za to što ni u junu neće biti otvoreno nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbije.

„Razne smo izgovore za ovakvu odluku čuli od zemalja koje nisu dale saglasnost za otvaranje klastera, od toga da im je Evropska komisija kasno dostavila izveštaj o napretku u vladavini prava… do onih koji su rekli da Srbija nije ostvarila neophodan napredak u vladavini prava“, kazala je Joksimović.

Joksimović je u nedelju, za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla da je važnije to što će politička medjuvladina konferencija biti održana 22. juna na jednom visokom političkom nivou, najverovatnije ministarskom.

„To je dobro, jer je to, između ostalog, politički signal da nije prošlo nevidljivo sve što smo radili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima“, ocenila je Joksimović.

Neke zemlje članice EU nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja Srbiji, ali su se dogovorile o održavanju medjuvladine konferencije.

RTS je pre dva dana prenela da određen broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje poglavlja, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da sa Srbijom 22. juna bude održana politička medjuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj medjuvladinoj konferenciji.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih celina ili klastera.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine. Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar