Foto: Video/Nova.rs

Ukoliko Ne davimo Beograd bude izašao na izbore, predizborna koalicija biće moguća samo sa pokretima i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, dok ostale opozicione partije ne dolaze u obzir. Dobrica Veselinović, jedan od lidera NDBG, navodi u razgovoru za list “Nova” da su ostali opozicioni akteri na političkoj sceni imaju problematičnu prošlost, ali da je sa njima saradnja moguća posle izbora, zbog smene SNS.

Više od 150 javnih ličnosti podržalo je povelju Ne davimo Beograd, poput Branke Katić, Želimira Žilnika, Srđana Valjarevića, Janka Baljaka… Kolika je sada odgovornost na vama i šta obećavate njima i drugim građanima Beograda?

Odgovornost i konzistentnost u delovanju je nešto što stalno potenciramo u našem radu, a ona je sada dodatno podignuta na viši nivo. Takođe, moram reći da je meni velika čast i na ličnom nivou to što je veliki broj profesora sa FPN dao podršku Povelji za dobar grad, pošto mi je dobar deo njih i predavao dok sam bio student. Što se tiče obećanja, ostaćemo dosledni u borbi za javni interes i dati sve da Beograd postane dobar grad za sve.

Mogu da obećam da ćemo napraviti reviziju štetnih projekata, kao što su razne rekonstrukcije ulica, pa projekata poput gondole, jarbola, revizuju ugovora za Busplus i slično.

Pokret NDBG je pokrenuo proteste protiv Beograda na vodi. Da li bilo šta može da se uradi kada je reč o tome projektu?

Naš plan je da napravimo reviziju i tog ugovora. To je glavni ključ, jer obezbeđuje veliki profit privatnom investitoru, a mi zapravo ne znamo ko je to. Reč je o ofšor kompaniji. Vučić i Mali se tu pojavljuju kao investitori, obilaze gradilišta jednom mesečno, imaju konferencije ili događaje na tom prostoru…

Mi ne možemo da rušimo Beograd na vodi, ali možemo da saniramo projekat, da služi javnom interesu a ne privatniku. Na primer, treba proveriti koliki se porez na nekretnine tamo plaća, kako se koriste javne površine, promenada i ko tamo ima kafić.

Vaš saborac Radomir Lazović je izjavio da se pripremate za izbore, mada još nije sigurno da ćete na njih ići, kao i da ćete, izaći samostalno ili sa pokretima sa kojima sarađujete, a od stranaka samo sa ZZS Nebojše Zelenovića. Koji su to pokreti?

Baš zbog velike odgovornosti koje imamo posle Povelje za dobar grad trudićemo se da u narednom periodu spisak podrške proširimo, ali i da uključimo što veći broj pojedinaca, pokreta i organizacija u borbu. Što se tiče saradnje sa pokretima, to su svakako organizacije okupljene oko Građanskog fronta, ekološki pokreti kao što su Odbranimo reke Stare planine, ali i manje lokalne inicijative kao što je Izbor za našu opštinu Batajnica i pokret “Solidarnost”

Zašto predizborna koalicija ne dolazi u obzir sa strankama, osim sa ZZS? Zašto je Zelenović poželjan partner, a drugi nisu?

Sa Nebojšom Zelenovićem imamo razumevanje da su lokalna pitanja od ključnog značaja, a zbog njegovog iskustva u rukovođenju Šapcom i inovacija na polju upravljanja tim gradom našli smo teme oko kojih možemo da razgovaramo i nadamo se u budućnosti i bliže sarađujemo.

Ostali akteri na političkoj sceni su imali problematičnu prošlost, radili su na štetu javnog interesa u Beogradu i šire. Neki od njih su radili na Bus plusu.. Ipak učinićemo sve da smenimo SNS i da sarađujemo na tome.

Ukoliko NDBG bude učestvovao na gradskim izborima, hoće li i na parlamentarnim i predsedničkim i na koji način?

Nama je fokus na lokalnom, Beogradskom nivou, ali nećemo bežati da se odredimo prema parlamentarnim i predsedničkim izborima, kao što smo i u prošlosti činili kada smo podržali kandidaturu Saše Jankovića na izborima 2017. godine. Mislimo da je vreme za zeleno-levu politiku za 21. vek ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji.

Ne deluje dosledno?

To je neminovnost, jer će ljudi da glasaju i za njih. Teško je u ovom trenutku oceniti i koliko može da ostvari na izborima. Najbolji rezultat može da se ostvari ako na izbore budemo izašli u programski bliskim kolonama, kao na primer u Crnoj Gori.

Kako komentarišete kritiku arhitekte Dragljuba Bakića da bi bojkot sledećih izbora bio ravan izdaji?

Mi jedva čekamo da izađemo na izbore i spremni smo da pre i posle njih učinimo sve što je u našoj moći da režim SNS-a bude smenjen. Ali svesni smo da situacija sa izbornim uslovima, pritiscima na građane i medije nije dobra. Zbog toga smo se uključili u proces međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta kako bi se izborili za više demokratije u našoj zemlji, i bolje uslove za izbore kako ne bi došli u situaciju da izbore ponovo bojkotujemo.

Aleksandra Jovanovića Ćutu, poznatog po borbi protiv izgradnje mini hidroelektrana, iz opozicije optužuju da svesno ili nesvesno radi za vlast. Ne davimo Beograd, sa druge strane, sa njima sarađuje. Kako komentarišete optužbe na njegov račun?

Naša saradnja sa pokretom Odbranimo reke Stare planine došla je organski kroz borbe na terenu, pomoć i saradnju u organizovanju protesta, blokada i slično. Kao i što sa drugim građanskim pokretima već duži niz godina sarađujemo, tako da će se ta saradnja prirodno biti nastavljena u budućnosti.

Ne mislim da je ubačeni element ili radi za vlast. Videćemo kakva će biti u buduće naša saradnja.

Vi ste već istaknuti kao mogući kandidat za gradonačelnika ispred NDBG. Da li biste prihvatili da gradonačelnik bude neko koga predloži, na primer, Dragan Đilas ili Vuk Jeremić?

Gradonačelnika Beograda biraju odbornici i odbornice Skupštine grada, tako da bih rekao da za tako nešto moramo prvo da vidimo rezultate izbora. Svakako, za nas je ključno da u Beograd SNS izgubi vlast i kako bi se to ostvarilo sarađivaćemo sa ostalim opozicionim akterima.

BONUS VIDEO Železnika stanica Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare