Dragan Đilas Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ako na izbore u Beogradu izađe 900.000 birača, Vučić, Vesić i Šapić nemaju šanse za pobedu, smatra lider SSP Dragan Đilas, koji je za portal Nova.rs komentarisao juče objavljeno istraživanje Demostata, prema kojem opozicija ima šanse da pobedi SNS u Beogradu - ukoliko nastupi u jednoj izbornoj koloni.

Kako je Đilas rekao, podaci koje je saopštio Demostat su veoma slični brojevima koje je i SSP dobio i potpuno različiti od brojeva koje saopštavaju Ipsos i Faktor plus.

„Kada bi se gledali samo opredeljeni birači odnos vlasti i opozicije je 53% : 47%, s tim što ne znam da li su ovde uključene i stranke nacionalnih manjina. Ukoliko su ovo rezultati dobijeni samo na osnovu fiksnog telefona siguran sam da su stvarni brojevi još gori po vlast, odnosno onakvi kakve sam izneo u javnost. Izlaznost koju je Demostat dobio je takođe realna, jer se ne odnosi na ukupan birački spisak, već na ljude koji zaista žive u Srbiji i koje je telefonom moguće dobiti, a takvih je između 5,2 i 5,4 miliona“, rekao je on.

Đilas smatra da – „pošto jedan deo neodlučnih nikada ne glasa“ – bi izlaznost u ovom trenutku bila oko 3,5 – 3,7 miliona birača.

„Što se Beograda tiče, tu su brojevi po našim istraživanjima još bolji za opoziciju i ako izađe 900.000 ljudi Vučić, Vesić i Šapić nemaju nikakve šanse za pobedu. Posebno ako se prihvati zajednički izlazak na izbore, za koji sam se zalagao i 2018.godine. Na žalost tada nije bilo razumevanja za ovu ideju. Da li će biti sada nije pitanje za SSP“, smatra on.

Podsećamo, istraživanje Demostata o rejtingu političkih stranaka u Srbiji u letnjem periodu pokazalo je da opozicija ima šansu da pobedi jedino u regionu Beograd ali samo pod uslovom ako na izbore izađe ujedinjena.

Ovo su podaci Demostata do kojih se došlo u telefonskoj anketi sprovedenoj na uzorku od 1.200 ispitanika.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare