Foto: N1, Dragan Mujan/Nova.rs,E-Stock_petar_jovanovic, mfa.gov.rs,Medija centar Beograd

Posle dugogodišnjeg iskustva na funkcijama u Vladi i Skupštini, niz srpskih političara odlučio je da se oproba u diplomatiji. Tako fotelje ambasadora, osim profesionalnih diplomata, neretko popunjavaju partijski kadrovi, bliski aktuelnoj vlasti, koji sa diplomatijom prethodno nisu imali dodira.

Jedan od njih je Žarko Obradović, visoki funkcioner SPS, koji je u politici prošao gotovo sve. Bio je čak i član Saveza komunista Jugoslavije. U novije vreme dugo godina bio je poslanik, a u nekoliko mandata bio je i ministar prosvete i nauke. Obavljao je i funkcije zamenika ministra za lokalnu samoupravu i za visoko obrazovanje.

Pre nego što je otišao među diplomate bio je poslanik, a predavao je i na Fakultetu za bezbednost.

Žarko Obradović Foto: N1

U maju ove godine imenovan je za ambasadora i to pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču. Sudeći po njegovoj imovinskoj karti, koja je objavljena na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, njegova mesečna zarada sada iznosi čak 5.036 evra.

Rekorder po plati i ambasadorskim foteljama

Postavljanje Marka Đurića za srpskog ambasadora u SAD-u, jednoj od najmoćnijih država, bilo je veliko iznenađenje za srpsku javnost. On je prethodno bio na na funkcijama direktora Kancelarije za KiM, šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom, a savetovao je i predsednika Srbije.

Javnost ga pre svega prepoznaje kao nekog ko bespogovorno podržava Aleksandra Vučića, a neretko se na društvenim mrežama dele video snimci na kojima se vidi kako predvodi tapšanje predsedniku Srbije, bilo na konferencijama za novinare ili u Skupštini Srbije. Ne zaboravljaju se ni njegovi “spontani” poklici Vučiću – “Aco, Srbine”.

VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora
Foto: printscreen/Nova.rs

Osim u Americi, Đurić u isto vreme obavlja ambasadorsku funkciju u još devet zemalja, poput Svete Lucije, Kolumbije, Surinama, u Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu… Sve to iz fotelje u Vašingtonu.

Sudeći po poslednjim podacima, objavljenim u njegovoj imovinskoj karti, on u Vašingtonu mesečno zarađuje 5.860 dolara.

Srpski ambasador koji radi iz fotelje u Srbiji

Vladimir Božović je jedinstven primer u diplomatiji. Iako je proglašen personom non grata u Crnoj Gori i proteran iz te zemlje, on i dalje obavlja funkciju ambasadora Srbije u Crnoj Gori, ali iz Beograda.

Odluka o proterivanju doneta je još pre dve godine i ostala je na snazi, ali se Božović ne predaje. “Svoj posao” radi iz fotelje u Beogradu i mesečno zarađuje 4.403 evra.

Foto: Vesna Lalić

Najveći deo svog radnog veka inače je obavljao u Vladi Srbije, uglavnom u MUP-u- Bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i generalni inspektor Odeljenja za javnu bezbednost u MUP-u, kao i nacionalni koordinator za policiju i ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori pri Savetu Evrope. Radio je kao savetnik u kabinetu ministra policije, u MUP-u je obavljao i funkciju državnog sekretara.

Božović je član SNS, a prethodno je bio u SPO.

Od TV voditelja do ambasadora

Prošle godine na službu u inostranstvo je otišao i Ivan Bauer, nekada TV voditelj i član SDPS Rasima Ljajića. On je imenovan za ambasadora Srbije u Maroku, mada nije imao nikakvog dodira sa diplomatijom. Njegova ambasadorska plata sada iznosi 4.195 evra.

Ivan Bauer Foto: Medija centar Beograd

Bio je poslanik u Skupštini Srbije čak osam godina, ali na toj poziciji nije bio naročito zapažen. Ostavku na sve funkcije u Ljajićevoj stranci podneo je krajem prošle godine.

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da je završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu, kao i da je magistrirao na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Vozač, poslanik, ambasador

Ambasador Srbiju na Kipru Marko Blagojević manje je poznat kao političar, iako je bio na poziciji poslanika, savetnika i generalng sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

On se prošle godine našao u centru pažnje javnosti, nakon što je Nova.rs otkrila da je za dva meseca na reprezentaciju potrošio čak 9.000 evra.

I on, kao i drugi ambasadori, više nego pristojno zarađuje. Njegova mesečna plata iznosi 3.700 evra.

Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru Foto: mfa.gov.rs

Mediji su pisali da je radio kao vozač direktora Uprave carina, te da je bio deo rezervnog sastava Resora državne bezbednosti u okviru Jedinice za specijalne operacije.

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da je radio u Upravi carine, ali kao šef Grupe za borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i pranja novca, kao i da je bio poslanik u trajanju od pola godine. Navodi se i da je završio dva fakulteta – Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća i Fakultet političkih nauka, kao i master studije politikologije.

BONUS VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare