Foto: Vesna Lalić

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da se tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, pred očima celog sveta raspala slika koju on godinama pravi o sebi kao čoveku koga ceo svet uvažava i poštuje.

Sporazumom u Vašingtonu koji predvidja obavezu Srbije da preseli svoju ambasadu u Jerusalim Vučić nije samo ponovo odstupio od zajedničkog stava svih zemalja sveta osim SAD i Gvatemale, već je i prekršio rezoluciju Saveta bezbednosti praveći od Srbije metu za islamske teroriste okrećući po ko zna koji put ledja Evropi“, rekao je Đilas, a saopštila SSP.

Đilas je naveo da je on to učinio da bi seo ispred američkog predsednika Donalda Trampa i tako pokušao da impresionira domaću javnost i pokaže kako on ima podršku predsednika SAD, koji mu je čak uručio i ključeve Bele kuće, koji se, kako je naveo DĐilas, kupuju u radnji sa suvenirima.

„U isto vreme Marko Đurić je u pokušaju da odbrani šefa od podsmeha međunarodne javnosti priznao da Vućić Putina čeka ispred vrata i po sat i po vremena samo da bi kamere snimile njihovo rukovanje i da bi Vučić pričao o tome kako ima fenomenalne odnose sa predsednikom Rusije“, naveo je on.

Kako je dodao, za samo jedan dan srušila se osmogodišnja predstava u kojoj se Vučić lažima predstavlja kao najpametniji, jedini poštovan, sveznajući, a svet i domaća javnost svojim očima su videli kako se „nepokolebljivi i hrabri pregovarač pretvara u zbunjenog čoveka“, koji na ceremoniji potpisivanja Sporazuma prvi put vidi šta u tom dokumentu piše.

„Osim što ponižava sebe, Vučić ponižava i Srbiju uz aplauze ministara u tehničkoj vladi, ali i njegovih partnera Aleksandra Šapića i Ivice Dačića. Potpuno je jasno da Srbija nema više ni Vladu ni Skupštinu, koje imaju kapacitet da zaustave samovolju jednog čoveka. Jedini moralan potez je ostavka Aleksandra Vučića“, istakao je Đilas.

On je naveo da SSP insistira na što hitnijem otvaranju razgovora režima i opozicije pod pokroviteljstvom Evropske Unije, koji treba da obezbedi uslove za sprovođenje fer i poštenih izbora koji treba da vrate državu građanima.

Predsednik SSP je rekao i da je sada postalo jasno da ne postoji interes Srbije koji Vučić nije spreman da ugrozi samo da bi odobrovoljio nekog svetskog lidera i tako pokušao da „kupi“ podršku za svoju vladavinu, koja se zasniva na mržnji i podelama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare