Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; Nova.rs

Elektroprivreda Srbije poslednjih nekoliko meseci beleži ogromne gubitke zbog uvoza skupe struje na svetskom tržištu. U takvoj situaciji se EPS našao jer nema doviljno uglja za proizvodnju električne energije koja bi pokrila potrebe Srbije. Ovaj problem je izašao na videlo nakon kolapsa u decembru 2021. godine, a dodatno se sve zakomplikovalo zbog rata u Ukrajini usled čega su cene otišle u nebesa. To međutim nije jedini problem sa kojim se EPS suočava. Naime zbog nametnutih aranžmana Vlade Srbije oko otkupa struje iz obnovljivih izvora energije, u kojima profitiraju uglavnom firme i ljudi bliski SNS, EPS je zaključno sa januarom ove godine u minusu više od 20 milijardi dinara.

EPS iz godine u godinu beleži ogromne gubitke zbog novca koji izdvaja za plaćanje struje iz obnovljivih izvora energije povlašćenim proizvođačima. To znači plaćanje po posebnim, znatno višim cenama od onih po kojima se inače struja kupuje na tržištu.

Stručnjaci procenjuju da osim uvoza struje i minus koji EPS ima po ovom osnovu dodatno ugrožava likvidnost ovog preduzeća. Ukupan gubitak do januara 2022. bio je 23 milijarde dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj minus nije smanjen ni posle povećanja naknade za obnovljive izvore energije koju EPS naplaćuje građanima preko računa za struju.

Na svakom računu plaćaju naknadu za zelene kilovate koje EPS plaća povlašćenim proizvođačima. Na računu je i naknada za unapređene energetske efikasnosti.

Zelena energija je ona energija proivedena iz obnovljivih izvora. To su kod nas male hidroelektrane, energija dobijena od vetra, solarna energija…

Profit za odabrane

U tom unosnom biznisu, jer to jeste, najveću zaradu i korist imaju povlašćeni proizvođači od kojih EPS otkupljuje struju po povlašćenim / visokim cenama.

Nikola Petrović Foto: Vesna Lalić

Među njima je između ostalih i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović.

Prema podacima CINS-a samo u 2021. godini, devet malih hidro elektrana u vlasništvu firmi povezanih sa Petrovićem dobilo je oko 3,1 miliona evra.

MHE Kunara Foto: Predrag Ilić

Od svih mini hidroelektrana koje se dovode u vezu sa Petrovićem, najviše novca isplaćeno je MHE Županj, oko 422.000 evra. S druge strane, za struju koju je proizvela MHE Donje Gare 1 isplaćeno je najmanje – oko 23.000 evra, podaci su koje je objavio CINS.

U vezu sa Petrovićem se dovodi deset elektrana.

Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava – Tegošnica, Gornje Gare 1 i 2 i Donje Gare 1, 2 i 3 na reci Vlasini, a u blizini, na njenim pritokama, Livađe i Jabukovik. Podno Kopaonika na reci Jošanici, smeštena je još jedna – Županj.

Pored njih, prošle godine je struju proizvodila i prodala još jedna hidroelektrana čije se vlasništvo povezuje sa Petrovićem. Reč je o MHE Rekovići, koja se nalazi na reci Lim kod Priboja.

Inače, kako se navodi u izveštajima EPS-a, tokom prošle godine za električnu energiju proizvedenu u mini hidroelektranama potrošeno je 31,4 miliona evra. To je skoro deset miliona više nego 2020. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare