ANA BRNABIC, TANJA FAJON I VLADIMIR BILCIK
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

“Prva runda međustranačkog dijaloga, pod posredstvom evroparlamentaraca, održaće se u Beogradu 9. i 10. jula”, saznaje Nova.rs.

Planirano je da u naredni petak u Beograd stigne četvoročlana delegacija iz Evropskog parlamenta, koji će predstavljati Tanja Fajon, Vladimi Bilčik, Edvard Kukan i Knut Flekeštajn.

Pročitajte još...

“Narednog petka će se voditi razgovori tokom čitavog dana kroz tri sesije, a četvrta sesija će se održati u subotu ujutru. Teme nisu precizirane, ali očekuje se da će se većina tema odnositi na stanje medija – funkcionisanje javnog servisa, regulatorna uloga REM-a i slično”, ističe izvor Nova.rs.

Prema rečima našeg sagovornika, panel sa predstavnicima EP biće zajednički, odnosno učestvovaće svi s kojima su razgovarali evroparlamentarci.

Prema saznanjima našeg portala, druga runda pregovora pod posredstvom EP biće održana 17. i 18. Septembra.

Prvi put za istim stolom

Posle dijaloga 2019, koji je završen neslavno, opozicija i vlast će prvi put sesti za isti sto.

Kako je pisala Nova.rs predstavnici SNS u dijalogu sa opozicijom biće sledeća petorka: Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Sandra Božić i Biljana Pantić Pilja.

Sa strane opozicije kako je navavljeno biće lideri SSP Dragan Đilas, Narodne strankae Vuk Jeremić, Pavle Grbović iz PSG-a, Zoran Lutovac iz DS , lider Dveri Boško Obradović, predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Pokreta za preokret, Zajedno za Srbiju, kao i grupacija partija i pokreta koje predvodi Socijaldemokratska stranka na čijem je čelu bivši predsednik Srbije, Boris Tadić.

Kao domaćin ovih razgovora, dijalogu će prisustvovati i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je ujedno i lider Socijalističe partije Srbije.

Posrednici u ovom dijalogu vlasti i opozicije je četvorka u ime Evropskog parlamenta.

Reč je o Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku i penzionisanim poslanicima Knutu Flekenštajna i Eduarda Kukanu.

Šta su rokovi

Do izbora koje je predsednik Srbije najavio za april sledeće godine ostalo je oko devet meseci.

Ono što se nameće kao pitanje je da li je to dovoljno za promenu izbornih uslova na kojima insistira deo opozicije. Poručuju da u suprotnom ostaju pri odluci o bojkotu izbora.

Za primenu dogovorenih uslova kažu dovoljno je šest meseci.

Hoće li dijalog dati rezultate?

Mnogi ocenjuju da je dijalog neće dati rezultate. Tome u prilog ide i odluka Aleksandra Vučića o tome ko će da zastupa vlast.

Reč je poslanicima koji na skupštinskim zasedanjima ne biraju reči o opozicionim liderima, baš onima koji bi trebalo da sede preko puta njih, i nazivaju ih lopovima, tajkunima, šizofreničarima, narko dilerima…, a nezavisne medije domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Sagovornici portala Nova.rs ranije su ocenili da ovim sastavom delegacije SNS Vučić šalje poruku svojim biračima, ali i EU i opoziciji, da ne shvata ozbiljno pregovore, te da mu je cilj da i od dijaloga napravi svađu i sprdnju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar