Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je završio sa posetom Podrinju, a njegova kancelarija više nije u kasarni u Loznici. Vučić se vratio na Andrićev venac, a građani Srbije su i dalje pod utiskom svega što su gledali prethodnih nekoliko dana. Portal Nova.rs izdvaja "najupečatljivije" momente...

Kancelarija predsednika Aleksandra Vučića privremeno je bila izmeštena u kasarnu u Loznici. Ali ne na šest dana, kako piše na predsednikovoj Instagram stranici, već na četiri.

Povod je zvanično bila Vučićeva želja da razgovara sa građanima ovog kraja. Nezvanično, cilj je bio da se ti isti građani odobrovolje i da poveruju da rudnik litijuma praktično u njihovom dvorištu nije opasan. Takođe, ovih nekoliko dana turneje zabavili su javnost i odvratile joj pažnju sa dešavanja na severu Kosova, gde su prištinske vlasti i zvanično preuzele upravljanje većinski srpskim opštinama.

Kad se podvuče crta, šta je tačno radio predsednik tokom svog boravka u Podrinju?

Da krenemo redom…

Red palačinki, red pekmeza, pa uštipci

Prvo nam je predstavio svoju sobu u kasarni u Loznici.

“Ovde ću da provedem narednih šest, sedam dana. Lepo smo ovo uredili. Ovo je spavaća soba komandanta i zamenika komandanta, ovde je mokri čvor. Mnogo je lepo uređeno. Tuš kabina, mali, ali čist toalet. Sve ima, super. Ima i mini kancelarija, a velike sastanke ćemo morati na drugom mestu da održavamo. Krevet, televizor, to su doneli iz moje kancelarije, mali frižider, plakar…“, nabrajao je Vučić, a onda otvorio i orman.

„Spremne košulje, moraće da se prepeglaju”.

Zatim je pekao palačinke za vojnike. U istom danu kada su na severu KiM uklonjeni grb Republike Srbije i logo njenog Privremenog organa za Kosovsku Mitrovicu, te umesto njih postavljeni kosovski simboli.

“Što mi dobro stoji kecelja, je’l da?”, šalio se predsednik.

“Sećam se svojih vojničkih dana, kao i večite želje da u kantini imamo palačinke. Sad je došlo vreme da tu želju ispunim našim vojnicima. Mada, u onim mojim starim tiganjima uvek mi je uspevalo, a ovde ništa. Bolje da ostavim i da poslužim vojnike, to mi barem ide. Momci, izvolite!“, dodao je nespretni predsenik, kojem nikako nije polazilo za rukom da okrene palačinku.

Zatim je malo kuvao pekmez sa ženama iz sela Gornje Crniljevo.

“Mnogo vam je lepo ovde, a tek što izuzetno miriše! Nije lako praviti pekmez, ja bih izdržao možda 10 minuta, jer pekmez mora stalno da se meša da ne zagori”, pisao je neumorno Vučić na Instagramu.

U zdravom telu, zdrav duh, uh…

Onda nam je saopštio kako najviše voli miris asfalta, pa je na red došla zloupotreba dece u političke svrhe. Posetio je školu u Brezjaku i odneo deci uštipke.

“Juče sam rekao kako asfalt najlepše miriše. Ipak, nije uporedivo sa domaćim uštipcima. Ove smo uštipke spremili za decu u Brezjaku, ali mnogo važnije, spremili smo značajnu podršku u daljem opremanju za tu školu i njena isturena odeljenja u Nedeljicama i Koreniti. Svoj deci Srbije želim uspešnu školsku godinu”, napisao je Vučić na Instagramu uz snimak dece iz učionice. Međuutim, ovu je objavu u potpunosti zasenila pernica mališana iz prve klupe sa bedžom na kojem piše “Ne damo Jadar”.

Šta je još radio predsednik?

Opet snimak s decom, ovog puta kako im drži lekcije o košarci. Kao nesvršeni košarkaški trener, jelte…

“Večeras, u ovoj sali, nisam bio predsednik, pokušao sam da budem trener ovoj divnoj deci koja treniraju u KK “Loznica”. Mislim da sam više ja naučio od njih, nego oni od mene. Taktika i tehnika su važne i mogu da se nauče, ali srce na terenu je on o što dobija utakmice”, napisao je Vučić na Instagramu, gde je okačio i fotografiju sa dečakom uz citat:

“Čika Aleksandre, napravi mi put, pa da se ženim“.

Stigao je Aleksandar Vučić i da boksuje.

Vozio se čamcem po Zvorničkim jezeru, u društvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U Loznicu je doveo i ruskog ambasadora Aleksandar Bocan Harčenka, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, kao i ministre iz Vlade Srbije i predsednicu Skupštine Anu Brnabić.

Hajlajt ovog propagandnog poduhvata bili su Vučićevi razgovori s građanima u Ljuboviji.

Malo o platama, pa o BDP-u, malo pretnji Rio Tintu da vodi računa šta radi ili će svašta da bude, njihovih zaklinjanaja da će sve da bude kako treba i na posletku prava slika odnosa s građanima.

Kao i prilikom poslednjeg razgovora s građanima u malom Zvorniku kada su se pojedini žalili što mesecima ne primaju plate, predsednik je drsko odgovorio i na pitanje kad će u Srbiji biti do svake kuće put?

Kaže “nikad” i da toga nema ni u Nemačkoj”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare