Foto: Nova.rs, EPA-EFE/STRINGER, E-stock/Darja Balšić

U zemlji Srbiji policija čuva mural ratnom zločincu Ratku Mladiću i hapsi aktiviste koji ga gađaju jajima. U zemlji Srbiji drugi ratni zločinac skuplja potpise za oslobađanje ubice premijera i dobija podršku lokalnih vlasti. U zemlji Srbiji huligani obezbeđuju inauguraciju predsednika države, a policija mlati demonstrate koji mirno protestuju. U istoj ovoj zemlji zločinci gostuju na nacionalnim televizijama, nezavisni novinari se proglašavaju izdajnicima i stranim plaćenicima, a opozicioni političari provlače kroz blato... Isto ono kroz koje je prošao ubijeni Oliver Ivanović.

Vlast nam stalno poručuje da nikad bolje nismo živeli, da imamo najveće plate, da smo lideri u regionu… Ali, sve ono što se dešava poslednjih nekoliko godina mnogo nas više podseća na najgore devedesete, nego na obećano zlatno doba, u koje je uveliko trebalo da stignemo.

Kad policija čuva mural ratnom zločincu…

A kako to izgleda videli smo juče u centru Beograda, gde je policija u civilu na silu odvukla dve aktivistkinje koje su mural ratnom zličnicu Ratku Mladiću gađale jajima. Njih petorica, sakriveni ispod kapuljača i kačketa, priveli su Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović, koje su ispitane u policijskoj stanici na Vračaru.

Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa druge strane, autor sramotnog murala ne samo da nije kažnjen, nego je njegovo “umetničko delo” danima čuvala policija. I to je činjenica, ma koliko ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin tvrdio da je policija čuvala javni red i mir.

I ovo nije bilo prvo poklanjenje ratnom zločincu u zemlji Srbiji.

Kad lokalna samouprava pomaže fondaciju ratnog zločinca…

Jedan drugi – Dragan Vasiljković, poznat pod nadimkom kapetan Dragan, koji je u hrvatskom zatvoru odležao 13,5 godina, ovde je dočekan raširenih ruku. Kako je i sam priznao, kada je izašao iz zatvora, u Srbiji je dobio novac, ključeve od stana i automobil, a među donatorima je navodno bio i sin predsednika države Danilo Vučić. 

Tu izjavu kasnije je negirao.

Dragan Vasiljkovic Kapetan Dragan
Dragan Vasiljković Kapetan Dragan Foto:Screenshot/Facebook/Fondacija Kapetan Dragan/EPA-EFE/STRINGER

Umesto da se povuče, on se aktivirao u odbrani još jednog zločinca i to ubice premijera Zorana Đinđića. Vasiljković nesmetano skuplja potpise za oslobađanje Zvezdana Jovanovića i deli majice sa njegovim likom.

Najgore od svega je što je za taj svoj agnažman kroz Fondaciju Kapetan Dragan dobio podršku lokalnih SNS vlasti u Subotici, koje su mu dodelile prostorije u vlasništvu tog grada. Kako su saopštili, nadležna komisija je jednoglasno donela odluku o tome.

Kad policija brutalno prebija demonstrante i novinare

Sa druge strane, cela javnost u Srbiji svedočila je nezapamćenoj policijskoj brutalnosti i prebijanju demonstranata, novinara i fotoreportera, tokom građanskih protesta iz jula prošle godine. Do danas nijedan pripadnik MUP nije zvanično identifikovan niti procesuiran zbog nasilja nad građanima.

policija nasilje protest
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Na video snimcima mogli smo da vidimo kako desetak policijaca šutira mladića koji je ležao na sred Terazija. Ili, kako više njih nasrće pendrecima na građane koji su mirno sedeli na klupi u Pionirskom parku.

Mete policijaca bili su novinari i fotoreporteri. Novinar Bete Žikica Stevanović pretučen je pendrecima, iako je pokazao novinarsku legitimaciju, a napadnuti su i novinari “Nove” Milica Božinović i Marko Radonjić.

Poslanici SNS: Novinari Nove i N1 – domaći izdajnici i strani plaćenici

Napadi na novinare u Srbiji su sve češći, a podrška za to im stiže direktno iz Narodne skupštine. Upravo su u najvišem zakonodavnom telu novinari “Nove” i N1 proglašeni za domaće izdajnike i strane plaćenike. Baš to je u direktnom prenosu na sednici parlamenta izgovorila prvo Biljana Pantić Pilja, poslanica SNS.

“… ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, rekla je poslanica naprednjaka.

Time je Pilja nacrtala metu novinarima naše kuće, a izvinjenje i ograđivanje nije stiglo iz Srpske napredne stranke, predsednika Aleksandra Vučića i Skupštine Srbije.

Isto je Pilja učinila i pola godine kasnije. Ona je na svom Instagram nalogu naše novinare takođe označila kao domaće izdajnike i strane plaćenike, a njen post lajkovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica nadležnog skupštinskog Odbora Sandra Božić.

Foto:printscreen/instagram/biljana_pantic_pilja

Nakon vesti da je list “Nova” prinuđen da se štampa u Hrvatskoj, Pilja je napisala:

„Kao što rekoh: domaći izdajnici, strani plaćenici. Ima neko da mu nije jasno?”.

Kad huligani obezbeđuju Vučićevu inauguraciju…

Kakav odnos SNS i njen predsednik imaju prema nezavisnim novinarima moglo se videti na inauguraciji predsednika države Aleksandra Vučića u maju 2017. godine. Na tom skupu brutalno su napadnuti novinari četiri redakcije.

Kasnije su mediji kasnije otkrili, da je među članovima obezbeđenja na inauguraciji predsednika bio i jedan od članova klana Veljka Belivuka. On je, kako je objavljeno, učestvovao u incidentu na tom skupu.

Inauguracija Aleksandra Vučića Foto: E-Stock_darja_balsic

Podsećamo, kako su preneli mediji, na dan inauguracije napadači su bukvalno odneli novinarku Danasa sa skupa ispred parlamenta. Novinarka Radio Beograda je odgurnuta tokom sukoba Vučićevih protivnika i pristalica u podzemnom prolazu na Terazijama, novinarki portala Espreso.rs je, kako tvrdi, simpatizer SNS-a stavio ruke na ramena i pitao da li hoće da joj „lupi šamar“, dok su novinare portala VICE i Insajdera građani vređali, pretili im, a jedan od prisutnih im je rekao da im ni „policija neće pomoći“.

Đilas u spotu mržnje – kao nekad Oliver Ivanović

Nisu samo nezavisni novinari na meti vlasti i njihovih medija. U isto vreme vodi se opskurna kampanja i protiv opozicionih lidera, najviše protiv Dragana Đilasa, lidera SSP, koja podseća na onu koja je vođena protiv Olivera Ivanovića, neposredno pre njegovog ubistva.

Iako zločinac, Šešelj ostao poslanik

Iako je u Haškom tribunalu osuđen za zločine protiv čovečnosti, Vojislav Šešelj nakon izricanja presude nije smenjen sa funkcije narodnog poslanika. U Zakonu o narodnim poslanicima piše da poslaniku prestaje mandat, ako je tokom trajanja mandata osuđen na kaznu zatvora dužu od šest meseci. Međutim, niko u parlamentu nije pokrenuo proceduru za njegovu smenu.

Spot u kom se targetira Đilas prvo je šerovan po društvenim mrežama, da bi se potom sličan video emitovao na TV Pink. Sporni video je na društvenim mrežama podelila i premijerka Srbije Ana Brnabić, uz optužbe da je lider SSP “postao milijarder “zahvaljujući zloupotrebi funkcije”.

Na spisku odgovornosti koje mu se spočitavaju jeste da je Srbija “dok je on bio na vlasti” imala 25 odsto nezaposlenih, pa i da je “dok je on bio na vlasti” Kosovo proglasilo nezavisnost… Spot se završava psovkom.

Na sličan način je u februaru vladika Grigorije pretvoren u državnog neprijatelja broj jedan. Tada se na Jutjubu pojavio snimak pod nazivom „Kakav je to vladika Grigorije“, u kojem se optužuje za niz najblaže rečeno gnusnih stvari. Na primer, da je tražio da se partijarh srpski Pavle živ sahrani, da deli verni narod na dobar i loš, da ne veruje u demokratiju, podržava izvesne političke opcije i njihov je kandidat za predsednika države.

BONUS VIDEO Privođenje Aide Ćorović zbog „skrnavljenja“ murala Ratka Mladića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare