Politički uzlet naprednjaka u Beogradu uporedo je išao sa projektom Beograda na vodi. Rušenjem u Savamali, gde su za predsednika samo rušene barake, a za sve druge urušena je pravna država, počeo je da se gradi jedan drugačiji grad. Za sagovornike Nove rušenjem u Savamali nastao je „grad u gradu“, projekat koji ima svoje zakone i političku podršku države. Za vrh države bio je i ostao projekat od prvorazrednog značaja,

U izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016. godine nakon vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je pobedila Srpska napredna stranka, i dalje nepoznate osobe sa fantomkama na glavi bagerima su rušile objekte u beogradskom kvartu Savamala.

Te noći građanima koji su se našli na licu mesta još nepoznati počinioci ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija na pozive ugroženih građana nije odgovarala.

Foto:N1

I ne samo da su maskirani usred noći dovezli bagere i sravnili sa zemljom celu ulicu, već su građane koji su se u tom trenutku zatekli na licu mesta, maltretirali oduzimajući im telefone.
Policajac Goran Stamenković priznao je krivicu za nesavestan rad u tom slučaju i zaključio sporazum za uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, koju je sud prihvatio. Stamenković je u noći rušenja tog beogradskog kvarta bio šef smene dežurne službe beogradske policije.

On je jedini koji je u ovom slučaju osuđen. Nadležni organi do danas nisu otkrili ko je u noći 24. i 25. aprila 2016. rušio objekte i maltretirao građane.

Foto:N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoje “kompletni idioti” iz vrha beogradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Kako je objavio Krik, policija i tužilaštvo ga ovim povodom nisu saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Vučićev ponos i dika stigli su i do predstavnika Evropskog parlamenta koji su ove godine zražali od Srbije da do kraja razreše afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija ali i – slučaj rušenja u Savamali.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović podseća da su još 2016. godine u Beogradu počeli da se prave pogrešni koraci i donose pogrešne odluke.

„Tada su usvojene izmene Generalnog plana i doneti planovi generalne regulacije, kojima su postavljene osnove za masovnu stanogradnju na Makišu, ukidanje luke, potpuno uklanjanje pruge iz Savakog amfiteatra i oko Kalemegdana i slično“, kaže Jovanović za Novu.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Govoreći o projektu Beograda na vodi, Jovanović podvlači da on od 2016. godine postaje grad u gradu.

„Beograd na vodi je mogao biti dobar projekat, da je koeficijent gradnje bio manji, da je više površina javne namene i da su ostali makar dva železnička koloseka na tom prostoru. Ovako, od 2016. godine, on postaje grad u gradu, kome je sve podređeno.

Prema rečima direktora CLS-a, prava „pandemija“ investitorskog urbanizma i divlje gradnje desila se nakon 2018. godine.

„Umesto da se gradske površine koriste za više zelenila, galerija, ili parking mesta – bukvalno svuda se gradi, legalno ili divlje, što je napravilo probleme Beogradu za deset godina koje dolaze: velike gužve, zagadjenje, preopterećena infrastruktura i manjak parking mesta“, zaključuje Jovanović.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Policajac priznao krivicu kao deo dila

Nova.rs pisala je da su problemi policajca Gorana Stamenkovića sa zakonom počeli kada je u tužilaštvo stigao predmet inspekcije grada Beograda. Izveštaj inspekcije odnosio se na gradnju objekta na Zvezdari bez građevinske dozvole.

Njemu je navodno inspekcija izdala rešenje o obustavi gradnje jer nije imao dozvolu, ali je on i pored toga nastavio da zida. Time se policajac izložio krivičnom gonjenju i dospeo „pod lupu“ Prvog osnovnog tužilaštva.

Goran Stamenković Foto: Krik

Međutim, u tužilaštvu se dogodio obrt. Kada je Stamenković došao da da iskaz, u par rečenica pomenuo je i ovo: da je sa izvesnim osobama imao dogovor da se objekat legalizuje, a da on prizna krivicu u slučaju „Savamala“.

“Stamenković je kroz svoju odbranu rekao da želi da ukaže na neke osobe sa kojima se navodno dogovarao i koja su mu dala obećanja oko ozakonjenja njegovog nelegalnog objekta. Pomenuo je nekoliko imena”, naveo je ranije dobro obavešteni sagovornik našeg portala.

Zgrada zbog koje je policajac Goran Stamenković priznao krivicu za nelegalno rušenje obejakata u Savamali, danas je legalizovana i delimično useljena. Kako se može videti u katastru, u četvorospratnici je najmanje četiri stana prodato.

Do sada osim Stamenkovića niko nije odgovarao za upad u Savamalu. Predsednik se pozivao na kompletne idiote, ali svi tadašnji čelnici grada samo su napredovali u političkoj karijeri.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar