Foto:Nova.rs

Tačno pet godina je prošlo od kada su "kompletni idioti", kako ih je nazvao Aleksandar Vučić, bespravno srušili privatne objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i tačno pet godina građani Srbije čekaju odgovor na pitanje: ko je rušio u Savamali?

U noći 24. i 25. aprila 2016. godine, dok su građani Srbije glasali na parlamentarnim izborima iz kojih će Srpska napredna stranka (SNS) izaći kao pobednik, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, u četvrti Savamala, nepoznate osobe maskirane „fantomkama“ bagerima su srušili 17 objekata na prostoru današnjeg Beograda na vodi, od kojih je 10 bilo upisano u katastar, a sedam nije.

I ne samo da su maskirani usred noći dovezli bagere i sravnili sa zemljom celu ulicu, već su građane koji su se u tom trenutku zatekli na licu mesta, maltretirali oduzimajući im telefone.

Foto:N1

Tri dana kasnije, muzičar i svedok događaja Miloš Đorđević, ispričao je za televiziju N1 da je te noći svirao u Savamali. Nakon nastupa otišao je do automobila na parkingu u Hercegovačkoj i počeo da pakuje opremu, kada su mu prišla trojica „fatnoma“ i naredili mu da raširi noge. Pored njega, pod istim tretmanom ili još stožim, stajao i radnik obezbeđenja.

Muzičar je ispričao da su ga izvkli iz auta i rekli mu da spusti glavu. Pomislio je da mu kradu automobil jer, ko bi mogao da pomisli da je u toku akcija nelegalnog rušenja zgrada naručena od „kompletnih idiota“.

Kazao je i da policiju nije zvao jer je u blizni video dva policajca koji se šetao.

Slično je bilo i svedočenje radnika obezbeđenja u Hercegovačkog kog su nepoznati rušitelji sa fantomkama čak i vezali.

„Tu su me izveli, vezali, oduzeli telefon. Imali su palice i maske i samo trče po krugu. Bilo je njih 30, kao vojnička četa“, svedočio je tada čuvar.

Nesrećni čovek je preminuo mesec dana kasnije…

Gradske vlasti su u prvi mah osporavale da imaju bilo kakvu vezu sa ovim vandalskim činom – Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik, rekao je da ni grad Beograd ni bilo koja druga institucija nisu učestvovali u rušenju objekata, Nikola Nikodijević, predsednik skupštine grada kazao je da „niko fantomke nije video i što je još čudnije niko policiji to nije prijavio…

Foto:N1

Istragu su pratkično pokrenuli novinari, građani i pojedinci, a 2016. godine uključila se i kancelarija Zaštitnika građana na čelu sa Sašom Jankovićem koji je u svom izveštaju ukazao na to da je direktiva stigla sa vrha.

Od proglašenja „kompletnih idiota“ do „doživotnog ponosa“

Aprila 2016. godine tadašnji premijer a sadašnji predsednik, kazao je da ne razume one koji su odlučili da rušenje u Savamali obave tokom noći jer je reč o bespravno podignutim objektima u kojima „niko nije povređen“ i da je to svakako trebalo uraditi po danu.

„Ako mene pitate, ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili.

Kako je rekao, mogli su njega da pozovu: „Došao bih da tamo stanem i da kažem da tu hoćemo da napravimo najlepši deo grada, a ne prljave udžerice“, rekao je Vučić.

Takođe je rekao da se sa ovim slučajem „preteruje“ i tada dodao da nam slede „zlatne godine“, preneo je tada Blic.

Početkom juna, tadašnji premijer je promenio „ploču“ i predomislio se: „Iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi odgovornost“, rekao je tada Vučić i dodao da neće govoriti o imenima.

Aprila ove godine, Vučićeve izjave o ovom slučaju doživljavaju kuminaciju, kada 15. aprila izjavljuje da će biti „doživotno ponosan“ na to kako je transformisana Savamala.

„Što se tiče Savamale, odnosno projekta Beograda na vodi, to je nešto na šta ću da budem doživotno ponosan. To je ponos Srbije. A na sudu je pravosnažno presuđeno da nisu oštećeni oni čiji su nelegalni objekti srušeni. A mi smo tamo izgradili velelepne objekte i to je sada jedna od najlepših promenada na svetu“, rekao je on.

Foto:N1

Odgovarajući na pitanje šta je bilo sa „kompletnim idiotima“ iz gradske vlasti koji su u tome učestvovali, Vučić je rekao da nije baš tako rekao, već da je mislio da su kompletni idioti oni koji su to radili, i to zbog toga što to nisu radili javno, po danu.

„Da su me pitali, ja bih došao sa bagerom u po bela dana. Ne razumem što bi to neko radio noću, tako sam rekao. Ne zato što su nešto radili, već zato što nisu radili javno“, rekao je on.

Slučaj stigao do Evropskog parlamenta i Strazbura

Vučićev ponos i dika stigli su i do predstavnika Evropskog parlamenta koji su ove godine zražali od Srbije da do kraja razreše afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija ali i – slučaj rušenja u Savamali.

Paralelno sa tim, dnevni list „Danas“ je objavio da firma „Iskra“ d.o.o. koja je u noći rušenja ostala bez 1.057 kvadrata u Hercegovačkoj ulici 4-6 do sada ima dva spora koji su stigli do Strazbura, ali i još pet aktivnih sporova u Srbiji.

Vlasnik firme „Iskra“ d.o.o Dušan Miljević izjavio je za Danas da ne očekuje da će dobiti sporove pred srpskim sudovima „jer je srpsko pravosuđe otvorena farsa“.

„Jedna dobra ilustracija šta je srpsko pravosuđe danas je činjenica da je dežurni policijski službenik pred četiri svedoka u policijskoj stanici Savski venac izjavio da mu je naređeno da ne šalje policiju u Hercegovačku, jer tu akciju rušenja sprovodi Skupština Grada Beograda, ali srpski sudovi kažu da taj dokaz nije relevantan“, kazao je Miljević.

U najkrupnijem od tih sporova „Iskra“ tuži za nanetu štetu: Milenijum Tim, Beograd na vodi, MUP Republike Srbije i Grad Beograd“.

Gde je bila policija dok su „fantomi“ rušili?

Na pitanje koje na prvu loptu deluje kao zdravorazumsko i logično, koje bi svaki građanin demokratske zemlje trebalo da postavi, odgovoreno je presudom Višeg suda u Beogradu koji je potvrdio sporazum o priznanju krivice koje je sa tužilaštvom potpisao Goran Stamenković, šef smene beogradske policije u noći rušenja.

Savamala kuca legalizacija zgrade policajca
Foto:BIRN

On je priznao da je kriv što nije poslao policajce da zaustave bespravno rušenje nakon prijave građana. Pet meseci je bio na uslovnoj kazni, čime mu je omogućeno da ostane da radi u policiji, jer samo da je trajala mesec duže, to pravo bi mu bilo oduzeto.

Goran Stamenković kaznu je odslužio 23. oktobra 2018. godine, a dokument do kojih je došao N1 pokazuje da je nepune dve nedelje nakon toga, nelegalna zgrada koju je izgradio u Mirijevu, promenila status u legalnu.

Prema saznanjima N1, na istom placu u Mirijevu, na kom je Stamenković 2018. godine, legalizovao zgradu, počeo je nezakonito da zida još jednu. Zbog nelegalne gradnje policajac je 9. jula 2020. godine dobio krivičnu prijavu, a gradnja je obustavljena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare