Savo Manojlovic i Ivica Dacic
Savo Manojlović i Ivica Dačić Foto:Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Savo Manojlović aktivista organizacije Kreni - promeni objavio je na svom Tviter nalogu prepisku sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem sa kojim je odbio da se čuje, a koji mu se javio nakon incidenta koji se danas odigrao ispred Parlamenta. Podsetimo, Manojlović je za Nova.rs rekao da narodna inicijativa o zabrani litijuma nije verifikovana danas i da će se zbog toga u četvrtak u 19 sati, ispred Predsedništva u Beogradu, održati protesti.

Ivica Dačić je, kako se može videti po porukama koje je Manojlović objavio, zatražio da se sa njim čuje u vezi narodne inicijative, te napisao „da ne zna sa kim je Savo u kontaktu i da je prava adresa on“.

„Sad vidim da je bilo nekih incidenata i da Vam je neko iz Službe rekao pogrešnu stvar“ napisao je Dačić na šta mu je Manojlovič napisao „da ne vidi svrhu nakon današnjeg incidenta kada je napadnuta studentkinaj od 22 godine, a da ni policija ni obezbeđenje nisu reagovali“.

„Mi ćemo na ulicu od četvrtka u 19h. Tražimo da donesete moratorijum od minimum 20 godina na bor i litijum i da Vlada ukine prostorni plan. To su jedini uslovi“ odgovorio je Savo Manojlović Ivici Dačiću.

Pored fotografija prepiske sa predsednikom Skupštine Srbije aktivista organizacije Kreni – promeni napisao je:

„Odbio sam da se čujem Ivicom Dačićem nakon incidenta.

Konačnu odluku donećemo sa koordinatorima. Ako su nas napali ispred Skupštine, šta će raditi ljudima po unutrašnjosti. Dalje skupljanje potpisa nije bezbedno.

Glasaću protiv skupljanja potpisa i ulazak u novi talas PROTESTA“.

On je za Nova.rs povodom ovoga rekao da će se sastanak sa koordinatorima održati večeras, a da će se konačna odluka znati najkasnije sutra u prepodnevnim časovima. Naglasio je da je svakako naredni korak protest u četvtak u 19h.

Podsetimo, predstavnici Kreni – promeni uputili su juče zahtev za hitnu verifikaciju narodne inicijative kako bi počeli sa prikupljanjem potpisa za zabranu iskopavanja litijuma i bora, i kako bi Skupština o tome mogla da odluči.

U saopštenju Manojlović je poručio predstavnicima vlasti da do 20. januara ukinu Prostorni plan “Jadar” i zakonom uvedu moratorijum na litijum i bor, a ukoliko to ne urade da će njegova organizacija insistirati da putem narodne inicijative predloži zakon.

Nova.rs u Jadru

„Ako predstavnicima vlasti nije dovoljna elektronska peticija od skoro 300.000 potpisa, tražimo da nam se omogući mehanizam narodne inicijative gde ćemo sakupiti 30.000 potpisa za predlog zakona o kojem Skupština mora da se izjasni“, naveo je Manojlović u saopštenju.

****

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o moratorijumu i opstrukciji vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare