ivica Dačić / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Otpravnik poslova Ambasade Severne Makedonije pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, gde će mu biti uručena protestna nota jer je makedonska pošta objavila poštansku markicu na kojoj je prikazana Hrvatska u granicama NDH, a koje obuhvataju i delove Srbije, potvrdio je za Nova.rs Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Pošta Severne Makedonije je u predvečerje 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, izdala poštansku marku u okviru serije „Severna Makedonija u EU – Hrvatska“, s kartom Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Na slici poštanske marke vidi se mapa NDH, koja uključuje delove Vojvodine.

Foto: promo

Makedonski poslanik i predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković izjavio je da je izdavanje marke Pošte Severne Makedonije, s kartom kvinslinške ustaške NDH, poruka upućena i Srbiji i regionu i Evropi.

„Umesto nulte tolerancije prema fašizmu, promoviše se naci-fašizam NDH. Ovo je veliki šamar i za EU. Poruka je upućena Srbima, Srbiji, regionu, ali i Evropskoj uniji“, rekao je Stoilković za Tanjug.

Kako kaže, poštanska marka se pojavila na datum kada se prelamaju veliki istorijski događaji i borba za istorijsko nasleđe.

„Pokušava se da se falsifikuje istorija sa jedne strane, dok sa druge strane postoje liberalni pristupi u Evropi, koji teže da relativizuju fašizam i to što učinjeno tokom Drugog svetskog rata“, objašnjava on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare