Foto: TANJUG / RADE PRELIC / bs

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da "kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila, Srbija i danas potvrđuje svoju solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar".

„Današnje obeležavanje deo je napora da očuvamo kulturu sećanja na tragične događaje, što je ujedno i naš zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti“, rekao je Dačić na konferenciji „Pamtimo i stojimo uz SAD“, koja je održana u Domu Narodne skupštine, u organizaciji Кongresa srpsko-američkog prijateljstva, piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

On je rekao da se nalazimo u centru regiona, koji je oduvek bio opterećen viškom istorije.

„Srpski narod je toliko puta bio suočen sa situacijama i tragedijama koje su ostavljale dubok trag u našoj kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona. Zato, ukoliko neko dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu – to smo mi“, rekao je Dačić.

On je istakao da je 11. septembar bio jedan od „definišućih datuma“ u savremenoj istoriji.

Dačić je rekao da je to bio jedan od onih dana nakon kojih malo šta ostaje isto i koji je uzdrmao ne samo osnove međunarodnih odnosa, već i živote svih nas koji osećamo solidarnost sa nevinim žrtvama terorističkog napada.

On je istakao da je „Srbija deo globalnih napora u borbi protiv terorizma, posebno imajući u vidu da ova asimetrična pretnja ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije“.

Dačić je ocenio da „prošlonedeljni dogovor u Vašingtonu između Beograda i Prištine, koji zasigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD i predsednika Donalda Trampa, dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Кosova i Metohije“.

„Pozdravljamo nameru SAD da bude više prisutna u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju – očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i zaživot privlačnijeg Zapadnog Balkana“, istakao je Dačić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare