Foto:Vesna Lalić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u odnosima sa SAD uvek bila prisutna izrazita geografska i demografska asimetričnost, kao i asimetrija moći, ali su i u tom odnosu snaga Srbije i srpski narod pokazali da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik.

Dačić je, na predavanju „Srpsko-američki odnosi nekad, sada i u budućnosti“ u okviru Srpsko-američke akademije za lidere, istakao da je poslednja decenija 20. veka donele najteži period u srpsko-američkim odnosima, što je kulminiralo njihovim prekidom 25. marta 1999. godine.

Dešavanja devedesetih, raspad Jugoslavije i pogotovo bombardovanja 1999. godine, proizvela su niz negativnih percepcija koje su se neretko reflektovale i na način razmišljanja i na kvalitet naših odnosa nakon njihovog ponovnog uspostavljanja u novembru 2000, rekao je on.

Dačić je ukazao da najdrastičniji primer razmimoilaženja predstavlja proglašenje nezavisnosti Kosova, što je tema o kojoj Srbija i SAD i danas imaju suštinski različite pozicije.

Ipak, opredeljenje Srbije da otvorenim pitanjima pristupa na diplomatski i konstruktivan način, vodeći računa o široj stabilnosti, dovelo je do toga da danas sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da saradnja sa SAD, uprkos realnim izazovima, ima pozitivnu dinamiku, konstatovao je on.

Dačić je naglasio da u savremenim srpsko-američkim odnosima pitanje Kosova sigurno predstavlja važnu temu političkog dijaloga i da, uprkos razlikama u stavovima, Srbija ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore o rešavanju tog pitanja.

Ponavljam da ćemo učiniti sve da američkim partnerima u što većoj meri razjasnimo i približimo naše pozicije, uz očekivanje da će SAD uvažiti i srpske interese, a SAD vidimo kao ključnog partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja, prihvatljivog za obe strane, poručio je Dačić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram