Ivica Dačić Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je rezolucija Evropskog parlamenta, u kojoj se zamera Srbiji na neusaglašavanju sa spoljnom politikom EU, još jedan primer ogromnog licemerja, za koje kaže da ide do krajnjih granica.

Dačić je naveo da Evropski parlament zamera Srbiji na neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU, a ne pominje da Kosovo ne želi da sprovodi Briselski sporazum koji je potpisan pod pokroviteljstvom EU.

On je zapitao zar Briselski sporazum i zajednica srpskih opština nisu osnovni element evropske spoljne politike?.

Dačić je dodao da se, isto tako, priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a poziva se na narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije.

On je poručio da bi Evropski parlament pre „deljenja lekcija“ Srbiji o neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU trebalo da se usaglasi sa osnovnim principima međunarodnog prava o zaštiti teritorijalnog integriteta svih država na svetu, osim ako ne misli da Srbija nema pravo na međunarodno pravo.

„Jednom rečju, licemerno do krajnjih granica“, rekao je Dačić za Tanjug.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Ponavlja se da bi „nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU“.

U rezoluciji, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Nemac David Mekalister, navodi se da Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji „mora da se pridržava zajedničkih vrednosti i prava EU“.

BONUS VIDEO: „Traže nam da priznamo Kosovo“: Prva reakcija Vučića nakon odluke Evropskog parlamenta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar