Foto:TANJUG/ RADE PRELIC, Shutterstock

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, a u delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom unije.

Od 632 poslanika za rezoluciju je glasalo 357, protiv je bilo 180, a uzdržanih 95, piše N1.

EP u izveštaju drugi put zvanično zahteva od EU da zaustavi napredak pregovora sa Srbijom sve dok ona ne ispuni nekoliko ključnih zahteva od kojih se najvažnijim smatra potpuno usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa spoljnom i bezbednosnosm politikom EU.

EP naglašava važnost potpunog usklađivanja posebno sa politikom sankcija protiv trećih zemalja. Žali zbog kontinuirano niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosno politikom EU a posebno u pogledu vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

EP navodi da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kad Srbija ojača svoju posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U izveštaju EP podseća da se Srbija kao zemlja koja teži evrointegracijama – mora pridržavati zajedničkih vrednosti i poštovati prava Unije, piše N1.

Bonus video: Zorana Mihajlovic za nova.rs o odluci Evropskog parlamenta 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare