Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia, Yadid Levy / robertharding / Profimedia

Evropski parlament danas bi trebalo da usvoji Izveštaj o sprovođenju zajedničke spoljne i bezbednosne politike, koji podnosi Dejvid Mekalister, predsednik Komiteta za spoljne poslove EP. Kako se i očekivalo, u njemu se kao uslov za napredak ka EU pominje uvođenje sankcija Rusiji, a traže se i reforme u vladavini prava i demokratiji.

U toku dana poslanici EP glasaće o izveštaju Dejvida Mekalistera, u kom izražava žaljenje zbog niske usklađenosti Srbije sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, naročito u pogledu agresorskog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine.

“(EP) naglašava važnost potpunog usklađivanja zemalja Zapadnog Balkana s spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno politikom sankcija trećim zemljama; žali zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, naročito u pogledu agresorskog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine”, piše u izveštaju.

Kao i u prethodnim dokumentima koji je usvojio Evropski parlament, i u ovom se iznosi stav pod kojim bi uslovima Srbija trebalo da otvori nova pregovaračka poglavlja. I nije reč samo o odnosu prema Rusiji.

“EP ponavlja svoje stajalište da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo otvoriti tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže punu usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom; podseća da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, mora pridržavati zajedničkih vrednosti i prava EU”, piše u Izveštaju.

Na dnevnom redu naći će se još jedan izveštaj u kom se pominje Srbija, a predložiće ga Tom Vandenkendelaere, predstavnik hrišćanski demokrata. I u tom dokumentu se naglašava važnost usklađivanja kandidata i potencijalnih kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Skreće se pažnja i na odnos Srbije prema Rusiji i „nedostatak osude neopravdanih postupaka Rusije protiv Ukrajine i posledica tog odnosa na Zapadnom Balkanu“.

BONUS VIDEO Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare