Dačić: Rešenje kompromis, a ne novi rat

Politika 13. jun. 202112:12
Podeli:
Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Rešenje kosovskog problema je u kompromisu, a ne u nekom novom ratu, istakao je predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je, u zajedničkom intervjuu sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom, za agenciju APA pričao o detaljima vezanim sa dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je optužio Prištinu za opstrukciju dijaloga, kao i nepoštovanje postignutih dogovora, a prema navodima APA, on je indirektno predložio mohguću podelu južne srpske pokrajine.

On je podsetio da Srbija nema pun suverenitet nad Kosovom, ali i da vlada u Prištini nema pun suverenitet nad svim delovima Kosova.

„Srpski delovi Kosova ne priznaju takozvanu državu Kosovo“, rekao je on.

U diskusiji o mogućim rešenjima za etničke konflikte na Balkanu, prema APA, Srbija je otvorena za usaglašene promene granica.

„Ako sve strane postignu dogovor o tome, zašto bi to bio problem?“, upitao je Dačić. Takođe je kritikovao „non pejper“ iz Slovenije, rekavši da nema potrebe za bilo kakvim misterioznim non pejperima.

Dačić je zatražio da svi iznesu svoj stav i očekivanja javno, i dodao da svi u Evropi dobro poznaju srpski stav. Dačić i Sobotka su se izjasnili za očuvanje BiH, ali su ostovremeno izrazili zabrinutost zbog tenzija među tamošnjim narodima.

„Ako Hrvati, Srbi i muslimani nisu uspeli da žive zajedno u Jugoslaviji, kakva je perspektiva zajedničkog života u BiH, koja je mala Jugoslavija“, upitao je Dačić.

On je zamolio za razumevanje bosanskih Srba, ukazujući da su protigv centralističke BIH, jer bi tada bili manjina.

„Srbi vide u tome stvaranje dominacije Bošnjaka i da će onda živeti u muslimanskoj državi u srcu Evrope“, kazao je Dačić.

Srbija, dodaje, stoji iza Dejtonskog sporazuma i smatra da nema drugo bolje rešenje. Kaže da je Srbija za očuvanje BiH, izuzev ako se tamošnji narodi ne odluče za nešto drugo. Odluku, dodaje s tim u vezi, moraju doneti zajedno sva tri naroda.

Sobotka je rekao da bi promena granica na Balkanu mogla doneti dodatne probleme.

„Ali ako sve strane to prihvate Austrija bi s tim mogla da živi“, podvukao je on.

Odlučujuće je da se stranama ostavi sloboda da same regulišu svoje strukture, dodao je Sobotka, i preneo kako nije tako optimističan za BiH, jer uočava udaljavanje etničkih zajednica.

Prema njegovim rečima tamo se još uvek „oseća“ konflikt i potrebno je vremena za zaceljenje rana. Podsetio je da je i Austrija za savladavanje svoje istorije trebala mnogo vremena. Što se tiče dogovora Beograda i Prištine Sobotka je uvereniji da je moguć.

Dva predsednika parlamenta nisu želela da kažu na koji način se kosovski problem mora rešiti do pristupanja u EU.

Sobotka je rekao da je neophodna spremnost na dijalog i da se onda mora doći do rešenja. Rekao je, povodom nepriznanja Prištine od strane pet članica EU, da je neophodan „specijalni status, ili specijalno pravilo“.

„Evropa nije na strani Beograda niti Prištine, već na strani dobrog dijaloga“, poručio je on.

Sobotka i Dačić podvukli su značaj evropske integracije za rešenje konflikata u regionu.

„Pod krovom EU je to lakše savladati“, smatra Sobotka, a Dačić je Uniju okarakterisao sredstvom za smirenje za region.

„Ranije su narodi na Zapadnom Balkanu živeli zajedno pod idejom jugoslovenstva i komunističkih idola, a sada bi na njeno mesto mogla stupiti ideologija zajedništva u EU“, rekao je Dačić.

Kada je reč o predstojećem letnjem odmoru Sobotka je izrazio uverenje da će on za građane srpskog porekla biti moguć, jer je u Srbiji veliki broj građana već imunizovan.

Dačić je, s tim u vezi, izrazio nadu da će granice Austrije uskoro biti otvorene za imunizovane iz Srbije.

Mi smo na putu potpune imunizacije i nadamo se da ćemo moći ograničenja u potpunosti ukinuti“, rekao je Dačić. Sobotka i Dačić razgovarali su o međusobnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji.

Dačić je s tim u vezi podsetio da je EU prihvatila samo četiri vakcine koje je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila.

Sobotka je naveo da kineski Sinofarm ima odobrenje Svetske zdravstvene organizacije, kao i da je Austrija otvorena i prema ruskoj vakcini Sputnjik V.

„Mi bi dozvolili odmah i Sputnjik, ali čekamo na odluku EMA“, dodao je on.

Dačić je preneo da je Srbija započela proizvodnju Sputnjik V vakcine, tako da se više ne radi samo o ruskom cepivu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar