Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Happy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se večeras javnosti na televiziji Hepi. Vučić je komentarišući večerašnji protest protiv nasilja rekao da se "sve svelo na ukinite Hepi i Pink i svi podnesite ostavke". On je rekao i da je "precizno izbrojano", te da je "na protestu bilo 9.000 ljudi".

O protestu opozicije „Srbija protiv nasilja“

„Očekivao sam nešto ozbiljnosti i odgovornosti. Negde sam znao da toga neće biti. Tragedije se dogode u sredu i četvrtak, a vi se već u petak dogovorite da pravite skup u nedelju, dok im neko ne kaže da je Dan žalosti. Kad nemate svoje planove i ideje, gledate da koristite spoljne događaje“, rekao je Vučić na početku.

On je dodao i da je kao predsednik Srbije tražio da se ne organizuje ovako nešto, “ne zato što sam na bilo koji način bio uplašen ili ugrožen, već zato što sam smatrao da je to loše po zemlju”.

„Očekivao sam da će danas u nekoj uvijenoj formi ponuditi neke mere. Nekih 7 miliona treba da uložimo u obnovu škole „Vladislav Ribnikar“. Očekivao sam takvu vrstu ideja. Na kraju od svih predloga sve se svelo na suvu politiku, o budućnosti nisu brinuli ni sekunda osim ukinite Happy i Pink i podnesite ostavke, valjda kao što su oni podnosili 2007. i 2003. i 2004. godine kada je bio pogrom. Znao sam da toga neće biti“, rekao je predsednik.

Vučić je rekao kako je na današnjem protestu „Srbija protiv nasilja“ bilo je maksimalno devet hiljada ljudi. Podsetimo, organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“, saopštili su da ja na istom bilo oko 50 hiljada ljudi.

„Danas smo mnogo komada oružja uzeli, nastaviće se u danima pred nama, uvešćemo više policajaca u školama, više psihoiloga, nastavićemo da ulažemo u zemlju, a oni neka nastave da prete“, kazao je on.

Predsednik je dodao da mu je žao zbog porodica čija su deca stradala, i da se tragedije dešavaju i dešavaće se, a da je naš posao da učinimo da ih bude što manje.

„Gledamo da uvećamo broj policajaca. Iz iste partije su nam došli sa dva zahteva. Rekli su prvo da nam je potrebno više policajaca, a onda da ćemo biti policijska država. Time dobijamo zaštitu dece od vršnjačkog nasilja. To je važno jer će učenici biti sigurniji za 80 odsto. Ali biće i nastavnici sigurniji, od bahatog odnosa nekih đaka i roditelja. Zamislite, danas neki profesori ne smeju da daju loše ocene, da ih neko ne bi tukao“, rekao je Vučić.

O društvenim mrežama

Zatim se dotakao društvenih mreža, navodeći da ćemo „morati nešto da uradimo sa društvenim mrežama da bi zaštitili svoju decu“. Nakon toga je prikazan snimak koji podstiče nasilje, a koji je navodno maloletni K.K. gledao dan pre nego što će izvršiti masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Vučić je naveo primer Nemačke u kojoj mreže koje ne sklanjaju govor mržnje kažnjavaju sa milionima evra.

„Kada bi kod nas to bilo, rekli bi da sprovodimo cenzuru. Ali videćemo šta ćemo da uradimo, morao bi svaki drugi tvit da se sklanja“, rekao je on.

O majici koju je nosio ubica iz Mladenovca

Vučić se ponovo osvrnuo na majicu koju je nosio ubica iz Mladenovca, navodeći da je izmišljena priča da je reč o majici koju su nosili maturanti Ekonomsko trgovinske škole, povezujući je sa Hitlerom.

„Znate kako deca to rade da bi podržavali Hitlera – ‘e moj deda je upravio napunio 88’ i takve majice nose. I onda kažu to je napravila baba za dedu“, rekao je predsednik države.

„Tekst u Njujork tajmsu je naručen“

Predsednik se osvrnuo i na tekst Njujork Tajms-a gde se dovodi u vezu sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

„Ja znam da je tekst u ‘Njujork tajmsu’ naručen, radili su ga odavde. Poruku sam razumeo, nisam se uplašio, niti sam fasciniran lažima kojima ste plasirali“, rekao je predsednik.

„Kažu, Vučić je išao pa se tukao na stadionima svojevremeno. Ja se time ne ponosim, niti sam to ikada krio“, dodao je on.

O ostavci Branka Ružića i zahtevima opozicije za smenom Gašića

„Kažu da sam Ružiću diktirao ostavku. Nisam mu diktirao ostavku, odmah bih mu rekao da sam u tome video njegovu krivicu. Možda sam video probleme u nekim drugim stvarima u obrazovanju, ali to nije bilo dovoljno za ostavku. I to su slagali“, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na zahtev opozicije za smenom ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

„Zamislite razlog, smenite Gašića. A zašto? Šta policija nije otkrila ili uradila. Nije njegovo da deluje preventivno, nego represivno. Policija i bezbednjaci su sve uradili po knjizi. To pokazuje da iz opozicije nemaju pojma šta je uloga policija ili BIA. Vi ne razumete čije ostavke tražite“, rekao je predsednik.

O Skupštini SNS 27. maja i izborima

Vučić je rekao da nikada nije bežao od izbora, iako ne misli da je to dobro rešenje. On je reagovao povodom današnjih zahteva na protestu „Srbija protiv nasilja“ da pojedini funkcioneri podnesu ostavke zbog tragedija u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

„Hoćete ostavku vlade ili predsewdnika, hoćete ostavku svih? Nikakav problem, nekih ćete da dobijete odmah, nekih možda malo kasnije, pa idemo opet na izbore“, rekao je Vučić.

„Nikada neću bežati od izbora, iako ne mislim da je to dobro rešenje. Oni misle da im rejting skače, a gade se ljudima ovakvim stvarima. To pokazuje samo da ne vole da čitaju stvarna istraživanja, već veruju u sopstvenu predstavu o sebi kao uspešnima i marljivima“, naveo je on i zatim dodao: „Čućete sve šta dobijate za dvadesetak dana“.

„Spreman sam neka kažu da li hoće septembar, oktobar, novembar, ali nemojte da tražite jedne po jedne. Ne pitate se samo vi. Nego to ćemo mi sve odjednom“, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je zamerio premijerki Ani Brnabić što Vlada nekad funkcinioše kao „raštimovan orkestar“.

„To su stvari koje ćemo morati da menjamo – da li ćemo ići na rekonstrukciju Vlade, pa izbore ili odmah na izbore, videćemo“, rekao je on.

Vučić je najavio da će do kraja meseca biti organizovana Skupština SNS, čiji je lider, gde će biti „velikih promena, ali i najava za budućnost“.

Osnivanje novog pokreta oko Vidovdana

On je komentarisao tvrdnje da će se menjati UStav i da će se budući predsednik birati  u parlamentu.

„Nemam takve namere i ambicije, nisam zainteresovan za to“, rekao je on.

Vučić je rekao i da će se angažovati u novom političkom pokretu koji „veruje“ da će biti napravljen oko Vidovdana za kada je najavio i veliki, kako ga je nazvao, „skup nade“.

Nije isključio mogućnost da taj novi pokret učestvuje na sledećim izborima, te dodao da se nada da će Srpska napredna stranka ostati stub tog pokreta.

Ponovio je da namerava da se povuče sa čela SNS-a, ali da to ne znači povlačenje iz politike već da će uvek biti tu da pomaže stranci.

Veliki pritisak zbog dijaloga 

Vučić je rekao da očekuje velike probleme krajem meseca, kada je reč o briselskim razgovorima sa Prištinom. On je optužio kosovsku vlast da je pokušala „na trik, prevaru“ ponovo da uzme nešto od Srbije koja ne bi dobila ništa.

On je podsetio da je došlo do izmena u planu implementacije, zbog čega je on odbio da ih prihvati.

***BONUS VIDEO: Govor i zahtevi sa protesta protiv nasila – nastavnica Marina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare