Ivica Dačić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da namera Prištine da uputi zahtev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji (EU) "nije iznenađujuća vest, jer je bolest - ludilo dostiglo vrhunac i uzelo kritičnog maha", dodajući da "čitav svet vidi da je Aljbin Kurti ekstremista koji svojim potezima ugrožava mir i stabilnost".

„To je potez, koji po našem mišljenju, nema šanse da uspe, jer pet zemalja članica EU ne priznaje nezavisno Kosovo, ali nam nameće obavezu da učvstimo naše pozicije“, rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da će se još jednom proveriti stavovi „s našim prijateljima“.

On je rekao da je pre neki dan, u Beču, razgovarao sa ministrom Slovačke, danas će u Sofiji sa šefom diplomatije Mađarske, iako je ta zemlja priznala nezavisno Kosovo, „ali su naši prijatelji i često ne glasaju za Kosovo u međunarodnim organizacijama“.

Sutra će, najavio je, biti u poseti Grčkoj gde i o tome želi da razgovara, podsetivši da su među zemljama koje ne priznaju nezavisno Kosovo i Kipar, Rumunija, Španija.

PROČITAJTE JOŠ

„Što se tiče Kipra, oni su čak rekli da ako bi Srbija priznala nezavisno Kosovo da oni neće“, istakao je Dačić, navodeći da je dovoljno da je samo jedna zemlja u EU protiv članstva Kosovu u Uniji.

BONUS VIDEO Dačićev zaokret: „Nas i Kineza milijardu i po“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar