Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

U decembru se očekuje da Kosovo podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, saopštila je Vlada Kosova. U vezi sa tim da li je pravi trenutak za podnošenje zahteva za članstvo u EU, čuju se glasovi stručnjaka za diplomatiju i evropske integracione procese i za i protiv.

Nakon podnošenja zahteva za članstvo u Savetu Evrope, 12. maja ove godine Kosovo namerava da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

„Očekuje se da će aplikacija biti podneta tokom decembra“, izjavio je za Radio Kosovo, Kljisman Kadiu, politički savetnik zamenika kosovskog premijera, Besnika Bisljimija.

Pročitajte još:

„Mi smo kao Vlada započeli pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, kao prvi korak, u cilju dobijanja statusa zemlje kandidata. Prijava će biti podneta ove godine, do decembra meseca. U međuvremenu, krajem avgusta formirana je Izvršna komisija koja se bavi pripremom ove aplikacije. Vlada preduzima sve neophodne korake u informisanju saveznika i češkog predsedavajućeg EU o cilju prijave“, naveo je Kadiu u pisanom odgovoru.

O tome da li je pravo vreme za podnošenje zahteva za članstvo u EU postoje različita mišljenja, piše Kossev.

Bonus video: Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar