Dačić Sloba
Foto: EPA/SASA STANKOVIC, EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Pojačana nacionalistička retorika Ivice Dačića u predizbornim kampanjama koja često asocira na huškačke nastupe njegovog političkog oca Slobodana Miloševića uobičajena je pojava i predstavlja njegov način da se bolje pozicionira na narednim izborima, smatraju sagovornici Nova.rs.

Nekada je povod za patriotsko busanje u grudi koje privlači deo glasača iz nacionalističkog biračkog tela bila Hrvatska, Bosna ili Severna Makedonija. Zbog tenzija u Crnoj Gori u srpskoj javnosti su se brojni poltičari oglašavali, kako bi izneli svoje viđenje stanja u toj državi i položaja Srba u njoj. Već tradicinalno, kad je izborna godina, određeni politički akteri među kojima je i Ivica Dačić, izjavama dodatno podižu temperaturu u regionu podstičući nacionalizam.

Dačić je govoreći o meri koju je Crna Gora donela da u tu zemlju ne mogu da uđu građani zemalja koje imaju više od 25 zaraženih koronavirusom na 100.000, među koje spada i Srbije, rekao da takva mera treba da ostane celu godinu.
„Što se mene tiče, nek ostane ova mera za Crnu Goru za celu godinu, da se malo naši opamete. Onaj ko vas hoće, on će sigurno da otvori granice… Srećan vam put, samo ne dirajte Srbe – rekao je ministar spoljnih poslova sugerišući time da odluka Crne Gore nema veze sa epidemiološkom situacijom već mržnjom Crnogoraca prema Srbima.

Srpski šef diplomatije je nimalo diplomatski izjavio da vlada Mila Đukanovića „namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore“. Zatim je u jednoj od izjava ponovo zapretio Crnogorcima u Srbiji.

„Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu“, rekao je ministar.

Dačić je čak, pre desetak dana, toliko potpirio ionako zapaljivu situaciju rečima da se došlo do „maltene bratoubilačkog rata Srba i Crnogoraca“. Zbog ovakvih izjava često se u javnosti može čuti da se Dačić ponaša kao mali Sloba.

Politikolog Vuk Velebit ističe da je Dačić i ranije davao problematične izjave, te da njegovo ponašanje ne priliči funkciji koju obavlja.

„Na Balkanu su izbori, skoro uvek, povod za jačanje nacionalizma i potpirivanje tenzija, jer je to način da se učvrsti biračko telo stranaka koje su na vlasti. Tako i za Ivicu Dačiću, za kojeg nije ni sigurno da li ima neku ideologiju, ovo predstavlja način da ojača deo svog biračkog tela time što će iznosti različite nacionalističke stavove“, ističe Velebit, dodajući da je Aleksandar Vučić skrajnuo Dačića skrajnut sa političke scene te da njegovi javni istupi predstavljaju pokušaj da dobije bilo kakvu pažnju javnosti.

Dačić, Sloba, Velebit
Foto:N1

„Izjave Dačića, ali i drugih političara u regionu, koji  na nacionalizmu grade svoju politiku, ne mogu doprineti miru i stabilnosti, već samo dodatnim tenzijama. Najgore je to što će posledice uglavnom trpeti građani regiona i privrednici, koji su često sputani izjavama i tenzijama koje stvaraju političari“, objašnjava Velebit.

Božović: Kontinuitet od devedesetih

Sociolog Ratko Božović kaže da je primetno da Dačić već duže vreme diskvalifikuje Crnogorce te da se od njega ne može očekivati neki razuman stav po ovom pitanju. On malo preciznije objašnjava zašto se stiče utisak da je Dačić mali Sloba.

„Setite se samo one njegove izjave da treba proterati Crnogorce iz Srbije. On kao da je zadužen za takve izjave ili je to neki njegov unutrašnji poriv. To jeste neki kontinuitet od devedesetih godina kada je političkom scenom i Dačićevom partijom upravljao Slobodan Milošević“, smatra Božović.

Dačić Sloba Božović
Foto: Privatna arhiva

On objašnjava da je glavni razlog ovakvog Dačićevog odnosa prema Crnoj Gori pridobijanje birača.

„Na nacionalizmu se dobijaju glasovi, a u Srbiji bez nacionalizma skoro da nema pobeda. Moguće je da takva retorika dovede do pogoršanja odnosa i posle izbornog perioda, ali to u ovom trenutku njima nije važno. Sada nije važno šta jesteveć kakva se slika manipulacijom šalje biračima. Umesto razumnih argumenata sada se govori o ugroženosti Srba, kao da su svi na Srba napali“, zaključuje Božović.

Jakšić: Nacionalizam nije samo Dačićeva receptura

S druge strane, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, smatra da koketiranje sa nacionalizmom u predizbornoj kampanji ne predstavlja samo Dačićevu „recepturu“ kako bi se posebno istakao, već da je nacionalizam za brojne srpske političare kao „anitibiotik širokog dejstva“.

Dačić Sloba Jakšić
Foto:Zoran Lončarević

„Najistaknutiju ulogu ‘nacionalisitčkih megafona’ u predizbornim kampanjama imaju dva veoma bitna ministra – spoljnih poslova i odbrane. Dačić i Vulin prednjače u tome. Ako analizarate Vučićeve izjave, videćete da im je on dao taj zadatak, kako bi sutra u Briselu rekao da se zalaže za dobrosusedske odnose. To su njegovi pitbulovi koji obavljaju taj posao“, opisuje Jakšić i  napominje da su loši odnosi između država u regionu, rezultat dugotrajne „radijacije“ nacionalizma i da zbog toga nije moguće imati bolju komunikaciju.

„Srbija je tu u samom vrhu. Za razliku od drugih zemalja, koje svoje bilateralne probleme rešavaju, naša zemlja je usamljena kao država koja ima problema sa svima u regionu, osim sa vlastima autokratske Mađarske“, zaključuje Jakšić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare