Ivica Dačić Foto:Božana Pavlica/FoNet

Novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je večeras da samo dva ministarska mesta njegove Socijalističke partije Srbije u novoj vladi ne znače distanciranje Srpske napredne stranke (SNS) od SPS i da tako mogu da misle samo oni koji smatraju da "ako nisi ministar, nisi ništa".

„Znate ko tako misli u SPS: samo ko želi da bude ministar“, rekao je Dačić u emisiji „Prav ugao“ RTV Vojvodine.

Dačić je naveo da mu je šef države i SNS Aleksandar Vučić „poverio“ mesto predsednika Skupštine da bi „ojačao tu instituciju“ koja je u Srbiji „degradirana“, naglasivši da je on od devedesetih godina prošlog veka, prvi lider neke stranke koji je na čelu Skupštine.

„SPS je dobio drugu poziciju po značaju u državi. Ja ću biti prisutan u javnosti svaki dan, sa mogućnošću da govorim o svakoj temi. Dobili ste mikrofon, da tako kažem, ali ne kao do sada da pevate“, rekao je Dačić, aludirajući na to što je ponekad pevanjem zabavljao strane zvaničnike.

Govoreći o SPS u novoj vladi – Ministarstvo prosvete i jedno mesto bez portfelja, rekao je da će njegova stranka zauzimati i druge važne pozicije.

Naveo je da će dosadašnji ministar energetike Aleksandar Antić voditi kao direktor „jedno značajno državno preduzeće“, a na pitanje da li je kompetentan za to, Dačić je rekao da „neće biti direktor filharmonije već će raditi nešto čime se i do sad bavio“.

Rekao je da članstvo SPS ne zanima ko je ministar, već šta će biti sa strankom, a za sebe da je „garant opstanka“ SPS.

Govoreći o radu Skupštine, Dačić je rekao da mu je Vučić već tražio da se održi rasprava o Kosovu i da su se dogovorili o tome.

Takođe je naveo da treba razmotriti razne mogućnosti za rad Skupštine zbog epidemije, eventualno i onlajn sednice.

Čekam da mi se EP obrati za dijalog vlasti i opozicije

Dačić je rekao da čeka da ga predstavnici Evropskog parlamenta kontaktiraju povodom najavljivanog dijaloga vlasti i opozicije.

On je rekao da ga je Vučić predložio za funkciju predsednika Skupštine jer, kako je kazao, i Vučić misli i očekuje da će dijalog biti vođen ne samo sa onima u parlamentu, već i na „širem nivou“.

„EP je saopštio da je parlament taj koji je primaran za dijalog. Čekam da mi se obrate na tu temu. Dosad nisam imao kontakte povodom toga“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pojedini novinari su ga pitali da li je imao pozive iz EP vezano za dijalog jer, prema njihovim saznanjima, EP priprema pismo o tome koje će uputiti predsedniku Skupštine.

Moram da sagledam šta je u pitanju, kazao je Dačić i dodao da do sada nije učestvovao u dijalogu vlasti i opozicije.

Upitan da li bi trebalo svi da učestvuju, Dačić je odgovorio da bi trebalo, jer bez svih, „dijalog nema efekta“.

„Dijalog i ne treba da se vodi samo o političkim temama i nisu samo stranke nosioci odnosno subjekti dijaloga. Potrebne su nam i razne druge teme, poput pitanja aktuelne pandemije…Ima mnogo društvenih grupa koje žele i treba da učestvuju“, naglasio je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar