Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/FILIP SINGER//ANDREJ CUKIC/GEORGI LICOVSKI, Shutterstock

Uklanjaju se barikade na severu Kosova, uhapšene Srbe puštaju iz pritvora, a specijalne jedinice kosovske policije više neće moći na Sever bez saglasnosti KFOR-a i legalnih srpskih predstavnika. To je rezultat dogovora Beograda i Prištine koji je postignut posredstvom međunarodne zajednice. Ipak, sve ukazuje na to da je ključnu ulogu u razrešenju ove krize na Severu imala Amerika.

Gotovo 20 dana Srbi sa severa Kosova bili su na barikadama, koje su postavili na više od 10 lokacija. Za to vreme situacija na KiM bila je napeta, meštani tog dela Kosova povremeno su čuli pucnjavu, a predstavnici srpskih vlasti, kao i tamošnje stanovništvo, upozoravali su da je situacija na ivici oružanog sukoba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na neko vreme, za njega neuobičajeno dugo, povukao se iz javnosti, a ispostaviće se da su to bili ključni momenti pregovora. Nakon postizanja dogovora sam Vučić je izjavio da su tokom “ovih dana i noći” imali teške razgovore sa međunarodnim predstavnicima, ali nije precizirao ni gde ni sa kim.

Pojavile su se međutim informacije da je predsednik Srbije baš tih dana bio u SAD. Na tu temu za naš portal govorio je Miroslav Aleksić, poslanik NS.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Da li je Vučić otputovao tajno u Ameriku, kako kažu ljudi iz njegovog najbližeg okruženja i da li ga zato ga nema da reaguje? Navikli smo da se uvek prvi javlja i komentariše aktuelna zbivanja, a sada – muk. Nema ga da kaže ni reč o situaciji u Pirotu, o pucnjavi na Kosovu, o zabrani srpskom patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo. Zaista čudno“, kaže Aleksić za Nova.rs.

Na ovo pitanje poslanika NS nije bilo odgovora ni iz Predsedništva Srbije, ni od samog Vučića.

U danu kada je Aleksić to izjavio, za uveče je bio najavljen sastanak predsednika sa patrijarhom Porfirijem, ali nakon njega nije bilo ni saopštenja ni fotografije tog susreta, čak ni na njegovom Instagram nalogu.

Kako se pričalo u političkim krugovima, posle razgovora sa Porfirijem, koji navodno nije bio “licem u lice”, Vučić se tokom noći vratio u Beograd. Nakon toga usledio je novi razgovor sa patrijarhom, a zatim i zajedničko obraćanje.

Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Ipak, za ništa od toga, osim činjenice da su predsednik i Pofririje odražali novi sastanak i obratili se javnosti, nema zvanične potvrde.

Međutim, malo ko se neće složiti da iza dogovora o povlačenju barikada, sa jedne strane, i garancija da specijalne jedinice kosovske policije neće moći na Sever bez saglasnosti Kfora i predstavnika Srba, puštanja Srba iz pritvora…, sa druge strane, stoji američki potpis, odnosno da je uloga SAD bila presudna.

Srećko Đukić, bivši ambasador, navodi za Nova.rs da je Evropa razgovore koordinirala, ali da je jasno da ništa ne može bez Amerike.

Srećko Đukić Foto: N1

“To je prirodna stvar. Oni imaju jedno veliko razumevanje i toleranciju za stvari na Zapadnom Balkanu. Mislim da imaju čak i veći osećaj nego Evropa”, kaže on.

Upitan da li veruje da je Vučić uoči dogovora bio u SAD-u, Đukić kaže da ako je tamo otišao onda je reč o sastancima na veoma niskom nivou.

“Jer, da se sreo sa, na primer, čak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD, to bi bilo objavljeno na sva zvona. Obratite pažnju da je zajednička izjava Amerike i Evrope bila od strane portparola visokog predstavnika EU i pomoćnika portparola Stejt Departmenta. Čak se nije ni portparol tu pojavio kao faktor, nego njegov pomoćnik”, zaključuje naš sagovornik.

Govoreći o uticaju SAD, on kaže da je Amerika glavna svetska sila i da je u svakoj čorbi mirođija.

“Nijedan konflikt ne može bez nje – od Ukrajine do Tajvana, do Tajvana do Jerevana, Azerbejdžana… To je jedina globalna sila. Može sama da rešava svaki pojedinačni problem i krizu. Naravno, ne može sve odjednom i zbog toga prepušta Zapadni Balkan EU, ali ona je tu uvek prisutna. Kad su pregovori u Briselu, uvek su prvo razgovori sa Amerikancima, a onda tek sa Evropljanima. To je neizbežnost”, smatra Đukić.

O uticaju SAD na kosovske vlasti ranije je govorio Ramuš Haradinaj, koji je u vreme kada je bio premijer izjavio da Kosovo nema spoljnu politiku i da “pripada klubu koji vodi Amerika”.

BONUS VIDEO Kristofer Hil: Vreme je da se uklone barikade s Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar