Medju nama
Cvijetin Milivojević Foto:Ivan Dinić/Nova S

"Najneizdrživija šteta je ostanak bez 17 procenata teritorije. Ja nisam iz priče: "Kosovo je srce Srbije", ali je to teritorija koja ima nešto. Prema podacima Svetske banke ima dostupnih nalazišta ruda u vrednosti od nekoliko stotina milijardi evra. Ima 51 odsto deo zemljišta koje pripada državi Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, građanima Srbije, Srbima i Albancima, društvenim i državnim preduzećima... Kada biste to pretvorili u novac, to vredi stotine i stotine milijardi evra", izjavio je u Novom danu politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Govoreći o odugovlačenju prilikom formiranja Vlade Srbije, on je podsetio na jedno od obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se povući sa mesta predsednika stranke nakon izbora nove Vlade Srbije.

„Ako se Vlada formira do 1. novembra, drugi deo njegovog obećanja bi tebao da bude izvršen. Rekao je: ‘Kada formiramo Vladu, ide Izborna skupština SNS-a, i ja konačno odlazim odlazim sa mesta predsednika’. I ja verujem u to“, rekao je uz osmeh Milivojević.

Dodaje da je primetno da ni javnost ni opozicija ne požuruje Vučića da formira Vladu Srbije. Ne isključuju da će se tokom proleća sledeće godine raspisati vanredni parlamentarni izbori.

Govoreći o ratu u Ukrajini, kaže da on deluje i na unutrašnje političke prilike u našoj zemlji, kao i na spoljnu politiku naše države.

„Mnogo šta se ogoljuje. Rusija je izvršila agresiju na nezavisnu Ukrajinu, kao što je 27 NATO zemalja izvršilo agresiju na Srbiju. Prvo je anektirala Krim, pa ove četiri oblasti, a SAD i grupa zemalja NATO-a su otele Kosovo. Nisu se Albanci otcepili. Tamo je de fakto ušao okupator, NATO okupator, odvojio Kosovo od Srbije i rekao: ‘To više nije Srbija’“, rekao je on.

Podsetio je i da se, isto kao i prilikom bombardovanja 1999. godine, gađaju dalekovodi, da veliki regioni ostaju bez struje i da se obe strane međusobno optužuju za terorizam.

„Stvari se pomeraju na frontu, i potpuno se licimerje razobličuje. I u toj igri, sa stanovišta Srbije, Srbija dobija neke nove mogućnosti. Ovog puta može da ukazuje na svom primeru. To više nije ‘sui generis’, ono što su Amerikanci rekli: ‘Kosovo je sui generis’, sve što važi u međunarodnom pravu, tu ne važi, jer mi kažemo – ‘sui generis’. Jel to pravo? Pa, nije pravo“, kazao je Milivojević.

Opširnije u tekstu N1.

BONUS VIDEO: Cvijetin Milivojević – predsednik Srbije gazi zakon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare