Čedomir Čupić gost u emisiji Utisak nedelje Foto:Nova S

Način vladanja Aleksandra Vučića počiva na strahu, ocenio je večeras profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić, dodajući da kada imate batinaše koji dolaze većinom iz kriminalnog miljea vi faktički stvarate parapolicijske, opasne snage koje držite ucenjene, možete ih uvek pritvoriti i možete sa njima sve da radite. Tako ulazite u jednu vrlo opasnu zonu, dodao je on.

„Činjenica je da Vučić gubi ono što je nekada mogao da obećava građanima, a to je zlatno doba. I kada ne može da otrpi i dopusti neke proteste i ne umeša se u to, znači da je na nekoj nizbridici svoje vladavine koja može da bude vrlo opasna, odnosno sa opasnim posledicama „, rekao je Čupić u „Utisku nedelje“.

On je naglasio i da što se tiče vlasti, ovo nije vlast, ovo je Vučić, ovo su ljudi u vlasti koje on drži ucenjene, koje drži pod totalnom kontrolom i sa kojima on može da radi šta hoće.

Ovo nije ni policija, ovo su samo oni u policiji koje je on doveo zajedno sa Vulinom, a ko je Vulin, obični sluga, dodao je profesor.

„Ministri, premijer, vlada, sve su to sluge koje izvršavaju…., pogledajte rečnik, sve što oni kažu ili je on već rekao ili im kaže šta treba da ponove“, naveo je Čupić.

Profesor je naveo da postoje tri važna povoda za građansku neposlušnost. Prvi je, kako kaže, kršenje Ustava, drugi kada se donose loši ili selektivni zakoni i treće kada institucije ne funkcinišu.

„Ovo sada je primer građanske neposlušnosti zbog dva zakona – o referendumu i eksproprijaciji koji su doneti i to sa aspekta njihove primene“, ocenio je Ćupić, komentarišući jučerašnje blokade saobraćajnica širom Srbije.

Govoreći o dogovoru i ujedinjenju dela opozicije, Čupić smatra da bi se Vučić skinuo sa vlasti izuzetno je važno što je opozicija pokazala nešto što do sada nismo imali, a to je doslednost u bojkotu prethodnih izbora, a izdržali su i mnogo toga.

Preostale dve opozicione kolone koje su najavile izlazak na predstojeće izbore, misleći na Nebojšu Zelenovića i Ekološki ustanak, i stranke okupljene oko SDS-a i Nove stranke, prema njegovom mišljenju trebalo bi dobro da razmisle i da se ujedine.

„Oni treba da vode računa da u ovakvoj teškoj situaciji ako ne pređu cenzus, a osvoje dva, dva i po odsto glasova, to je desetak poslanika koje dobija Vučić. To oni treba da procene“, istakao je profesor.

Neobjavljivanje imena predsedničkog kandidata dela opozicije, kao i kandidata za gradonačelnika Beograda, Čupić smatra sasvim na mestu.

„Znaće se za mesec dana, zašto bi se čovek tri meseca vukao kroz blato, treba poštedeti i ne izlagati ga haranzi duže vreme“, rekao je Čupić.

BONUS VIDEO: Protestna šetnja -Trg Republike

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar