Foto: Ivan Dinić/NOVA S; Vesna Lalić/Nova.rs

Narodna stranka na čelu koje se nalazi bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić podržala je dva infrastrukturna projekta koji su proteklih dana nailazili na velike kritike javnosti: gigantski spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu i izgradnju crkve u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu.

Takav stav Narodne ne bi bio naročito kontroverzan da ih pre tpga SNS, pa i predsednik Vučić, nisu temeljno politizovali.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako se od infrastrukturnih stiže do političkih projekata? Za tako nešto potrebni su marketing i tajming.

Crkva u Stepi: Ko je dao zemljište i koji mu je estetski kapacitet?

Najpre crkva. Premda niko ne spori SPC ekspanziju u cilju zadovoljavanja duhovnih potreba vernika (a i da spori, džaba mu), izgradnja crkve obično podrazumeva da građani iniciraju ili makar podrže izgradnju te crkve. Ništa od toga nije slulaj u voždovačkom naselju.

„Problem sa verskim objektom postoji još od 2013. godine kada su samo preko noći došli i zaboli krst i krenuli u divlju gradnju. Nakon toga se ispostavilo da nijedan jedini dokument nisu imali u svom posedu, nego da su gradili zato što im je neko rekao da može da se gradi, kao da živimo na divljem zapadu”, objasnio je za naš portal nedavno Zoran Božanić, predsednik Udruženja Naselje Stepa Stepanović, koji naglašava da je na ovom mestu urbanističkim planom predviđen Dom zdravlja.

Foto: Facebook/Naselje Stepa Stepanovic

Božanić dodaje i dva bitna momenta: najpre je stanare umirio tada gradski menadžer sada zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavom da će se o crkvi odlučivati referendumom među stanarima, a potom razbesneo tada premijer sada predsednik Vučić, koji je zemljište prosto prepisao SPC.

Time je projekat politizovan. A onda na red dolazi Narodna, koja izdaje sledeće saopštenje:

„Narodna stranka Voždovac osuđuje pozive pojedinaca i političkih grupa na blokadu izgradnje crkve u naselju Stepa Stepanović.

U ovim pozivima se često tvrdi da bi umesto crkve trebalo da bude izgrađen dom zdravlja, iako po zakonu u jednoj opštini može postojati samo jedan dom zdravlja, a po naseljima se otvaraju zdravstvene stanice (ambulante). Ovakva stanica je otvorena u naselju Stepa Stepanović i ona, prema procenama nadležnih, zadovoljava trenutne kapacitete.“, navodi se u saopštenju u kom takođe piše da bi osim praktičnih trebalo zadovoljiti i kulturne i estetske kriterijume u naselju.

Ko su „nadležni“ u ovom slučaju Narodna ne objašnjava, ali je indikativno da bi upravo „nadležne“ u Srbiji opoziciona stranka kritikuje, a i da bi „nadležni“ u ovom slučaju trebalo da budu građani.

Spomenik Stefanu Nemanji i zajedničko utapanje u patriotizam

Spomenici su i generalno podobni za politizaciju i izazivaju kontroverze, a spomenik Stefanu Nemanji – čijim se estetskim aspektom javnost već bavila – posebno ima taj kapacitet. Naročito otkad ga je predsednik Vučić izabrao kao „barjak“ u svom večitom ratu protiv kritike.

„Za njegove vladavine dobili smo svoju crkvu, arhiepiskopiju i imali najmoćniju država u regionu. Dužni smo mu. Spomenik je 23 i po metra, dakle viši je od Pobednika. Nekad nam nešto nije smetalo, sad nam nešto smeta, smeta nam i fontana na Slaviji”, rekao je predsednik.

Time je projekat politizovan. A onda na red dolazi Narodna, ovoga puta njen Generalni sekretar, koji objavljuje sledeći tvit:

„Spomenik Stefanu Nemanji je jako lep i potreban! Znam da je ovo mišljenje koje se ne dopada nekim ljudima, ali je tako. Spomenik osnivaču srpske srednjovekovne drzave je nešto što generacijama nismo uradili. Takođe, umetnički fenomenalno rešenje ruskog autora – Stefan Nemanja koji se nalazi na raspuklom vizantijakom šlemu ispod kog se nalazi Savino žezlo. Zaista simbolički fenomenalno.“, piše Stefan Jovanović.

Ako ovo i nije dokaz namere Narodne da se po nekim pitanjima složi sa SNS, onda je, svakako, bio dobar povod za cinične komentare u tom pravcu. Iskoristio ju je Dragan Šutanovac, bivši predsednik DS.

Inače, i Jeremić i rukovodstov Narodne odbili su da komentarišu ove odluke i tezu iz naslova ovog teksta.