Foto: Facebook/Naselje Stepa Stepanovic

Udruženje naselja Stepa Stepanović saopštilo je da je u četvrtak ujutru "Patrijaršija iznova pokušala da nastavi izgradnju verskog objekta, uprkos protivljenju građana ovog naselja", te da su radovi obustavljeni nakon okupljanja građana. Istog dana, odbor Narodne stranke sa Voždovca osudio "pozive pojedinaca i političkih grupa na blokadu izgradnje crkve" u naselju Stepa Stepanović.

„U ovim pozivima se često tvrdi da bi umesto crkve trebalo da bude izgrađen dom zdravlja, iako po zakonu u jednoj opštini može postojati samo jedan dom zdravlja, a po naseljima se otvaraju zdravstvene stanice (ambulante).

Ovakva stanica je otvorena u naselju Stepa Stepanović i ona, prema procenama nadležnih, zadovoljava trenutne kapacitete. Pozivamo režim da hitno izgradi dodatni vrtić u ovom naselju za kojim na radost svih nas postoji velika potreba“, piše, između ostalog u saopštenju Narodne stranke Voždovac, uz napomenu da je za „blokadu i protest protiv ovih problema adekvatnija adresa Ustanička 53, gde je smeštena Opština Voždovac“, te da bi u „ovakvom vidu protesta Narodna stranka svakako dala svoj doprinos“.

 

 

„Očito da aktivisti Narodne stranke ili njen predsednik nisu u toku sa dešavanjima u naselju, a mislim da bi trebalo da budu ako žele da se ozbiljno bave politikom“, počinje priču za Nova.rs Zoran Božanić, predsednik Udruženja Naselje Stepa Stepanović.

„Problem sa verskim objektom postoji još od 2013. godine kada su samo preko noći došli i zaboli krst i krenuli u divlju gradnju. Nakon toga se ispostavilo da nijedan jedini dokument nisu imali u svom posedu, nego da su gradili zato što im je neko rekao da može da se gradi, kao da živimo na divljem zapadu“, objašnjava Božanić.

Nakon toga, kaže, stanare je umirio Goran Vesić, koji je rekao da će povodom izgradnje crkve u naselju biti održan referendum.

Zoran Božanić Foto: Privatna arhiva

„Međutim, do tog referenduma nikad nije došlo. Umesto toga, tadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić je protivzakonito dodelio zemljište SPC, navodno po zakonu o restituciji. Na rešenju kojim se crkvi dodeljuje zemljište potpisan je Vučić lično kao predsednik vlade“, kaže Božanić.

On objašnjava da je na toj parceli koja je data crkvi, po planskom dokumentu planirana jedinica primarne zdravstvene zaštite.

„A po zakonu, ne vraća se zemljište na kojem je prema planskom dokumentu predviđen sadržaj javne namene. Znači, to je protivzakonito. Drugo, crkva nikada na našem naselju nije imala svoje zemljište. Vlasnik tog zemljišta koje joj je ‘vraćeno’ je privatno lice, to je nacionalizovano krajem Drugog svetskog rata. I sada vi nečiju privatnu zemlju dajete pravnom licu na ime Zakona o restituciji, a taj čija je ta zemlja, on nema nikakva prava“, kaže Božanić.

Foto: Facebook/Naselje Stepa Stepanovic

Božanić kaže da je stanare začudilo saopštenje Narodne stranke, jer su „olako zgazili sedmogodišnju borbu stanara za ono što im pripada“.

„Mi ovde sve vreme štitimo državu od nje same. Što je najgore, okrenuli su se prema moćnima, a ne prema građanima, jer se ovde radi o nezakonitoj sprezi države i crkve. Imaju moć, rade na silu, a Narodna stranka podržava nezakonite poteze vlasti“, kaže Božanić.

On napominje da su, nakon davanja zemlje crkvi, i drugi vlasnici angažovali advokate i tražili da im se vrati zemljište, što je, kako kaže, stopiralo izgradnju vrtića, koji je projektovan, isplaniran i trebalo je da ga napravi jedna donatorska organizacija.

Foto: Facebook/Naselje Stepa Stepanovic

Božanić kaže da je procena stručnjaka da ovakvo naselje od 14.000 stanovnika treba da ima dva vrtića, dve škole, multifunkcionalni objekat u kome bi bili dom zdravlja u skladu sa veličinom naselja i tržni centar…

„Mi smo dobili po lokalima zgrada neku ambulantu koja je upola manja od onoga što je propisano za ovoliko naselje. A na mestu tog multifunkcionalnog objekta pokušali su da izgrade benzinsku pumpu. U naselju ima 1000 predškolske dece, a mesta u vrtiću samo za njih 270. Takođe, imamo čak 10 odeljenja prvog razreda osnovne škole i ta škola nema više kapaciteta“, nabraja Božanić. 

On kaže i da naselje „Stepa Stepanović“ još uvek nije preuzeo grad, odnosno da javne površine u naselju još uvek nisu u vlasništvu grada.

„To znači da ono što ponekad uradi Gradsko zelenilo, to rade zahvaljujući svojoj dobroj volji, nemaju nikakvu obavezu. Komunalne službe isto – ulice se čiste zahvaljujući dobroj volji“, zaključuje Božanić.