Foto: N1

Programski direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić, komentarišući optužbe da je njegova televizija odgovorna za zabranu predizbornog spota SNS, ističe da je reč o još jednom pritisku vlasti na tu medijsku kuću, te da premijerka Ana Brnabić očigledno ne zna ko u Srbiji predstavlja Regulatorno telo za elektronske medije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, izjavila je danas da će SNS poštovati odluku REM-a o zabrani emitovanja predizbornog spota u kome se pojavljuju Aleksandar Vučić i jedna devojčica, uz ocenu da je zahtev za zabranom tog spota presedan na svetskom nivou, budući da je, kako kaže, inicijativa „stigla iz Luksemburga“.

Brnabić je, na pitanje da prokomentariše odluku REM-a, rekla da je to telo nezavisno, ali da je neobično što je zabrana došla na inicijativu „izvesnog Ralfa (Menteja) iz Luksemburga“.

„Zanimljivo mi je da on prati kampanju u Srbiji i da mu je toliko stalo do kampanje i reda i zakona u Srbiji“, rekla je Brnabić novinarima u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

S druge strane programski direktor N1, televizije koja je uputila pismo REM-u u kome traži tumačenje pravilnika zbog spota na kojem je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa maloletnim detetom, ističe da su ovakve izjave premijerke još jedan vid pritiska na tu televiziju.

„Izgleda da premijerka ne zna ko je odgovorno regulatorno telo za monitoring televizija sa nacionalnom frekvencijom, a i drugih televizija u Srbiji“, navodi on i dodaje je reč o samostalnoj odluci REM-a.

„Čini se da nije sasvim dobro obaveštena da se time bavi Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji. REM je doneo odluku kakvu je doneo, Luksemburg sa tim nema nikakve veze. N1 iz Luksemburga nije tražio da se spot ukloni, već da se nadležno telo izjasni o tome da li je u skladu sa pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, naročito u vreme izbora. Stvarno mi je žao što ona nije upoznata sa tim, jer bi trebala da bude“, rekao je on.

I Selaković napao N1

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da se na primeru zabrane predizbornog spota SNS vidi da strani faktor nastoji da i dalje odlučuje o stvarima u Srbiji.

“Strani faktor još ovde odlučuje. REM je po predstavci nekog Ralfa Metnija, direktora u Adrija njuz kompaniji koja je vlasnik N1, čoveka iz Luksemburga, zabranjuje naš spot u kojem se predsednik pojavljuje sa jednom divnom devojčicom”, rekao je Selaković za Pink.

Navodeći da se na primeru tog spota vidi da strani faktor nastoji da odlučuje o stvarima u Srbiji, Selaković je istakao da je jedan od ključnih ciljeva politike predsedika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da od Srbije svakoga dana stvara sve više suverenu, ozbiljnu i nezavisnu zemlju.

“Izborićemo se mi i sa tim nećemo odustati da se borimo za budućnost za našu decu”, rekao je Selaković i dodao da je predsednik pokazao šta je uradio za ralizku od prethodnika i da su zato uvereni da će uz podršku gradajana nastaviti započeti posao.

Ćosić podseća da je premijerka u Skupštini Srbije ranije objašnjavala poslanicima da N1 koristi „rupe“ u zakonu.

„Meni nije poznato da bilo koji privredni subjekat funkcioniše u skladu sa rupama u zakonu. Premijerka odlično zna da N1 funkcioniše legalno i legitimno, u skladu sa konvencijama Saveta Evrope koje Srbija potpisala i čiji je član. Sve to ona odlično zna i ovo samo zlonamerno tumačenje i izvrtanje činjenica. Reč je o još jednom pritisku na N1, pojačanom zbog izborne kampanje“, poručio je programski direktor te televizije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare