Članica REM: SNS zloupotrebio dete u predizbornom spotu

Politika 30. maj. 202014:43 > 14:5670 komentara
Podeli:
Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Članica Saveta REM-a Judita Popović navela je da je u spotu Srpske napredne stranke došlo do zloupotrebe deteta i da bi REM o tome trebalo da raspravlja.

Ona je navela da nije gledala spot, ali da ako se dete pojavljuje u njemu i razgovara sa predsednikom SNS, koji joj govori da ima plan da joj vrati oca iz Nemačke, jasno je da je došlo do zloupotrebe.

„Deca ne smeju da se koriste u reklamne svrhe, a naročito ne u političko-progandne. Protiv toga sam uvek“, kaže za Nova.rs Popović.

Zabranu spota SNS-a, u kome se pojavljuje maloletna devojčica, tražili su Stranka slobode i pravde i pokret Jedan od pet miliona, a Popović navodi da ne zna da li je taj zahtev stigao u REM.

„Inicijativu mogu sami da pokrenu članovi REM-a, ne samo da mogu, nego je to njihova dužnost“, ističe Popović.

Inače, u članu 24 Pravilnika Regulatornog tela za elektronske medije o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga navodi se da je „zabranjeno koristiti učešće maloletnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće“. TV N1 je saopštila da će uputiti zvaničan zahtev REM-u da ga jasno protumači.

Razgovor Aleksandra Vučića i devojčice, kojoj želi da „vrati oca iz Nemačke“, deo je predizbornog spota Srpske napredne strane pod sloganom „Za našu decu“. Predstavnici SSP i Jedan od pet miliona tražili su njegovu zabranu, a prema oceni SSP na spot je “najgrublje kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba i nezabeležen je u istoriji predizbornih kampanja u savremenom svetu”.

Vučić je izjavio da će poštovati odluku nadležnih organa, ako takva odluka bude doneta.

„Oni su imali decu u svim spotovima. Mogu da vam izlistam spotove i Đilasa i Tadića i drugih. Potrebno je da samo da imate saglasnost roditelja. Mi ćemo svakako poštovati odluku nadležnih“, naveo je on i dodao da u spotu nema ružne reči, niti bilo čega spornog.

Komentari

Vaš komentar