Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija započela je danas sa procesom potvrđivanja političkih subjekata i kandidata za učešće na lokalnim izborima na Kosovu, koji će se održati 17. oktobra.

Kako prenosi Kossev, CIK je na današnjoj sednici sertifikovao 48 političkih subjekata od čega je 18 stranaka, jedna koalicija, 17 građanskih inicijativa, 12 nezavisnih kandidata. Ukupno, 552 kandidata takmičiće se 17. oktobra, među njima i 26 kandidata za gradonačelnike. Ostalih 526 su kandidati za odbornike skupština.

Među sertifikovanim kandidatima ima i nekih srpskih. Tu su Slađana Pantović iz Zvečana, Jugoslav Jovanović iz Parteša, Branimir Stojanović iz Gračanice, Građanska inicijativa iz Zubinog Potoka, GI Sloboda Štrpce.

CIK nije potvrdio kandidaturu za dva nezavisna kandidata, jer, kako su naveli, oni nisu u skladu sa članom 29. zakona o opštim izborima.

Ranije ove nedelje je portparol CIK-a Valjmir Eljezi otkrio da 30 političkih subjekata nije ispoštovalo Zakon o opštim izborima.

Kako je Koha javila, pozivajući se na njegovu izjavu, 160 ljudi koji su se kandidovali za gradonačelnike ili odbornike imaju najmanje jednu pravosnažnu sudsku presudu kojom su proglašeni krivim za krivično delo.

Ukupno se 95 političkih subjekata prijavilo za ove izbore, odnosno 5,200 kandidata

Proces verifikacije odnosno potvrđivanja kandidata se nastavlja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar