Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Za predsednika opštine Gračanica samostalnu kandidaturu podneo je danas predsednik Privremenog organa opštine Suva Reka, Branimir Stojanović, koji je 2013. godine već bio na funkciji predsednika opštine Gračanica, prenosi RTS. Ova kandidatura izazvala je oštre reakcije Kancelarije za KiM, koja podseća da je Srpska lista ponudila na ovim izborima listu sa čak šest novih kandidata za gradonačelnike opština sa srpskom većinom, a da je kandidatira Stojanovića, kako se navodi u saopštenju "direktna podrška neprijateljima Srbije".

Stojanović je, pošto je predao kandidaturu Centralnoj izbornoj komisiji, rekao da je „veliki broj ljudi u Gračanici nezadovoljan kandidatom Srpske liste Ljiljanom Šubarić, a još više načinom kojim se do tog predloga došlo i načinom kojim je nametnuto da ona bude kandidat Srpske liste“.

Stojanović je kazao da njegovom kandidaturom „politika države Srbije nije ugrožena nijednog trenutka, niti će biti ugrožena“.

Međutim, ova kandidatura izazvala je oštre reakcije Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije Petar Petković izjavio je da je kandidatura, kako je naveo, političkog oportuniste Branimira Stojanovića, koji će se protiv Srpske liste kandidovati na lokalnim izborima u Gračanici, direktna podrška neprijateljima Srbije, onima koji rade protiv Srba i srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji. „I zato još jednom glasno ističemo da isključivo kanditati Srpske liste imaju podršku zvaničnog Beograda i države Srbije“, naveo je Petković u saopštenju.

„Kao odgovorna politička organizacija od nacionalnog značaja, Srpska lista ponudila je na ovim izborima listu sa čak šest novih kandidata za gradonačelnike opština sa srpskom većinom, jer novom energijom i znanjem želimo da doprinesemo boljem životu našeg naroda u pokrajini, ostanku i opstanku na Kosovu i Metohiji“, naveo je Petković.

Među njima je, ističe, i kandidatkinja Srpske liste za gradonačelnicu Gračanice, profesorka Medicinskog fakulteta Ljiljana Šubarić, majka troje dece i iskreni patriota, koja je rešila da svoje znanje i energiju stavi u službu svog naroda.

Samoopredeljenje, DSK i AZBK zajedno na listi u Gračanici

Na izborima u Gračanici 17. oktobra na zajedničkoj listi nastupiće Pokret Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

Te tri stranke predale su danas Centralnoj izbornoj komisiji zahtev da se njihova zajednička lista verifikuje pod imenom „Albanska alijansa za Gračanicu“, a nosilac liste biće Leutrim Ajeti, prenosi prištinska Koha.

Kako se navodi, inicijativu je podržalo još nekoliko albanskih stranaka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar